28 juni 2011

Tostrams vierjaarscyclus: Beurzen signaleren einde economische groei


[tweede deel titel is artikel in Telegraaf dat niet is goedgekeurd door club van optimisten; tussen vierkante haken hun commentaar]

AMSTERDAM -  Er gebeurt de laatste tijd nogal wat op de financiële markten. Op de meeste aandelenbeurzen zijn de lange stijgende trends gebroken. Bij ons is de AEX zelfs onder het 200-daags gemiddelde is gezakt. [het doodskruis is gevormd, maar dit werkt vaak niet als de groei in de VS aantrekt en er een ruim monetair beleid is] Daarnaast zijn diverse belangrijke grondstoffen uit hun lange termijn uptrend gezakt [nee, dit is gewone correctie grondstoffenprijzen zoals bij een soft patch met idiote angst voor oorlog in Midden Oosten hoort]. Hiertegenover staat dat bij de staatsleningen de dalende trends zijn gebroken, waarbij in sommige gevallen zelfs koopsignalen zijn opgetreden [wie nu Nederlandse staatsleningen koopt om er geld mee te verdienen is gek, tenzij Tostrams onverhoopt gelijk heeft en we richting recessie aan het gaan zijn; dit is mogelijk bij een instorting van Griekenland, Amerikaanse huizenmarkt, versnelde overheidsbezuinigingen, terugkeer van versnelde deleveraging particulier].

Wanneer we deze nieuwe ontwikkelingen afzetten tegen de grafiek van de vierjarige Businesscycle, dan zou dat [volgens methodiek Tostrams] het einde van een periode van economische groei signaleren. De Businesscycle voorspelt onverbloemd het einde van deze economische cyclus. We staan dus aan de vooravond van economische krimp.

De Businescycle heeft in de afgelopen 100 jaar elke nieuwe conjunctuurgolf perfect voorspeld [perfect...?]. De enig ruis zit af en toe in de timing. Want een neerwaartse draai in grondstoffen, vastgoed en aandelen houdt in dat we momenteel in de laatste fase van deze conjunctuurbarometer terecht komen, zeker wanneer dit wordt begeleid door een top in de rente. [na de huidige daling van de grondstoffenprijzen zet de lange stijgende trend van grondstoffenprijzen weer gewoon door; hogere rente is tegenwoordig een teken van kracht tenzij de rente duidelijk boven 5% uitkomt]

De fasen van de vierjaarscyclus volgens Tostrams:
Fase I
Aandelen, vastgoed en grondstoffen mijden
Posities in obligaties opbouwen
Fase II:
Posities in aandelen opbouwen, juiste sectoren kiezen
Posities in vastgoed opbouwen
Posities in obligaties uitbreiden
Grondstoffen mijden
Fase III:
Posities in aandelen en vastgoed uitbreiden
Posities in obligaties aanhouden, maar looptijden verkorten
Posities in grondstoffen opbouwen
Fase IV:
Posities in aandelen en vastgoed aanhouden
Posities in obligaties afbouwen
Posities in grondstoffen uitbreiden
Fase V:
Posities in aandelen en vastgoed afbouwen
Obligaties mijden
Posities in grondstoffen aanhouden
Fase VI:
Aandelen, vastgoed en obligaties mijden
Posities in grondstoffen afbouwen.

Let op: Bovenstaande keuzes zijn geïdealiseerd en vormen beslist geen dwingend beleggingsadvies. Wij adviseren nadrukkelijk om altijd contact op te nemen met uw beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.
[nuttige waarschuwing]
[Tostrams heeft het de laatste jaren vaak bij het goede eind gehad, constateert ook de club van optimisten]

2 opmerkingen:

  1. Eind 2010 riep Tostrams nog dat 2011 het aandelenjaar ging worden, met rendementen tot 25%.

    Dat fasen model heeft hij trouwens ook niet zelf bedacht. Zie bijvoorbeeld http://www.the-intermarket.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. fasenmodellen zijn heel populair. Meestal gebruikt men vier fases, maar zes fases kan ook, zoals ter Veer en ik doen in de levenscyclusmodellen.
    ter verdediging van Tostrams: hij gebruikt zijn fasenmodel al een behoorlijke tijd (jaren).
    Dit jaar zit hij voorlopig fout en ik denk dat hij fout blijft zitten, omdat de economsiche groei weer aantrekt.
    als je meegaat met Tostrams zul je vaak uit de markt gaan en minder risico's nemen (maar ook meer transactiekosten maken). Dit kan aantrekkelijk zijn voor de oudere belegger.

    BeantwoordenVerwijderen