14 juni 2011

Huizenprijzen VS naar beneden gezogen door gedwongen verkopen


De huizenmarkt is in de VS nog steeds een bijna onuitputtelijke bron van ellende. Goed bedoelde hulpprogramma's veroorzakkten een tijdelijke opleving gevolgd door een flinke tik op de neus als het hulpprogramma afgelopen was. Zo ging het met de $ 8000 subsidie bij aankoop van het huis en ook bij extra bureaucratische maatregelen bij foreclosures die de gedwongen verkopen bemoeilijkten en uitstelden. Na verloop van tijd wordt daardoor de prop in de huizenmarkt groter en viel het herstel van de huizenmarkt opnieuw tegen.

Het plaatje van JP Morgan laat zien dat de prijzen bij gedwongen verkoop steeds verder het moeras inzinken en dat andere huizenverkopen beter gaan, daar is wel een aarzelend herstel te zien in de huizenprijzen. Dat is er ook bij nieuwe huizen, die zitten minder in de stress gebieden. Er zijn wel redenen waarom foreclosures steeds slechter opbrengt: er is achterstallig onderhoud aan het ontstaan, de buurt gaat vaak relatief ernstig onderuit.
Het aantal hypotheken met achterstanden (delinquencies)is af aan het nemen, maar de de executies nemen nog niet af. D.w.z. op heel korte termijn gaat het nog heel moeizaam met het herstel van de huizenmarkt, maar op niet al te lange termijn komt er herstel in grote delen van de VS. Dat herstel wordt heel krachtig, want de betaalbaarheid van huizen (affordability) is op recordhoogte en kopen is veel goedkoper dan huren. Er is inflatie in de VS en de bevolking groeit. Het kan niet anders dat er een herstel komt van de huizenmarkt, maar het wanneer is nog niet met hoge kans te voorspellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten