Het goede nieuws had vandaag de overhand, maar de beurzen gingen toch naar beneden in het Westen. De winstverwachtingen blijven goed, maar de angst om een nieuwe crisis wordt steeds groter. Men ontkent niet meer dat Griekenland failliet is, het besmettingsgevaar is groot, nu waren de Italiaanse kleine banken aan de beurt.
De afgelopen wken waren het vooral technische factoren zoals te veel puts, beren etc. die op een herstel wezen. Dat kwam er niet (alleen in China ziet het er nu beter uit). Nu beginnen aarzelend ook betere economische verhalen los te komen.
Dat moet uiteindelijk tot hogere koersen leiden.
Vandaag haden we:
1.De premier van China Wen Jiabao deed zijn best in de FT: we hebben inflatie onder de knie en China doet zijn best de groei in de wereld te helpen, daarbij meer denkend aan sociale verbeteringen, groene politiek
2.De Chinezen geven aan dat ze dicht bij de top van hun verhogingen van de reserve requirements ratio zitten. Nu is die 21,5 en boven 23 wordt als onwenselijk gezien.
3.Het Griekse drama wordt met wat meer kans weer wat uitgesteld.
4.Belangrijker: leiders in Europa beginnen duidelijk te maken dat men zich meer over hulp aan heel de periferie moet geven, de schuldenproblemen moet verminderen.
5.IEA deelt wat olie uit (minder dan 1 dag wereldolieproductie) om de terugval van de Libische productie goed te maken. Kennelijk wil men de olieprijs een verder zetje naar beneden geven om zo af te raken van de politieke risicopremie van de Jasmijnrevolutie. Maar de markt is bang dat als de extra voorraden uitgedeeld zijn, men nog kwetsbaarder is voor de grappen en grollen van de OPEC en dat houdt de prijsdaling weer tegen. Maar toch, IEA wordt gezien als een nieuw soort QE3
6.De IFO geeft geen krimp in Duitsland, die blijft op hosanna niveau en de groei in Duitsland zou dan boven 4% moeten zijn
7.In de VS is de repatriation bill voor winsten uit het buitenland een stuk waarschijnlijker geworden, maar nog steeds geeft men minder dan 50% kans hierop. Maar de voorstanders beginnen zich steeds luider te roeren en worden ook talrijker (farmacie, technologie, vakbonden, pusher senator Schumer krijgt minder tegenstand). Deze wet zou een sterke dollar en sterke beurs betekenen.
8.Wavefront growth omhoog. De beurs is deze week in aan het zetten op hogere economische groei volgens Goldman Sachs indicator. De beurs prijst overigens nog steeds veel te weinig economische groei in (2% voor VS).
9.Nieuwe orders in VS onverwacht sterk, met opwaartse herziening cijfers vorige maand (minder instorting).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten