Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
23 juni 2011
Woody Brock (2): Het controleprobleem van de euro
De VS begon ook niet met één valuta, maar de diverse deelstaten hadden hun eigen munt. Dat leidde al tot ruzies tussen Jefferson en zijn minister van financiën. Een centrale bank kwam er pas na de paniek van 1907 toen JP Morgan zich te zwakjes voelde in 1913 om de VS op eigen kracht overeind te houden.
Jackson had de algemene centrale bank die er van 1811-1837 dreigde te gaan ontstaan de nek omgedraaid. De monetaire en fiscale unie ging in de VS ook niet over rozen en het kostte wat tijd.
Men is het er nu wel over eens dat je een fiscale unie moet hebben om de problemen op te lossen in Europa, maar wat die fiscale unie precies moet zijn, dat weet niemand.
Volgens Tinbergen moet je een stuurmiddel meer hebben dan je doelvariabelen. In de situatie van voor de euro werd aan die voorwaarde voldaan, daarna niet meer (men is niet meer de baas over de valuta, de rente en de geldgroei).
Dat opgeven van de controle gaat alleen maar goed als de economische groei tussen de landen in de muntunie heel erg met elkaar correleert: dan wil men hetzelfde monetaire beleid, valutabeleid.
Het overzicht van de correlaties van de groei in de Eurozone laat zien dat de correlatie met Frankrijk over het algemeen voldoende hoog is, maar die met Duitsland is in de Europeriferie te laag. Woody zei dat je eigenlijk een correlatie van 0,85 nodig hebt voor een muntunie als de euro. Curieus is dat Finland eigenlijk ook een te lage correlatie heeft om deel uit te maken van de euro. De correlaties laten zien dat Italië prima in de euro past, maar dat Griekenland, Ierland en in mindere mate Portugal niet in de euro thuishoren. Voor Spanje is het van groot belang of Frankrijk dan wel Duitsland de toon zet. Samen met Frankrijk monetair beleid lijkt aantrekkelijk voor Spanje. Een en ander (inclusief de te hoge tekorten op de overheidsbegroting) geeft eigenlijk ook aan dat Frankrijk niet zo veel sterker is dan Italië.
Woody zei dat Californië er ook over gedacht had onafhankelijk te worden van de VS, maar dat ze hiervan afzagen vanwege de Koude Oorlog en de problemen die opbouw van eigen defensieapparaat met zich meebrengen (MAD, mutual assured destruction volhouden is prijzig zo ondervond de CCCP). Dit kan ook een reden zijn waarom de Eurozone bij elkaar blijft: alleen ben je te onbetekenend.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten