8 juli 2011

Tien, tien, tien roept men al als voorspelling voor de Amerikaanse werklooshied


De werkgelegenheidscujfers gaven aanleiding voor heel wat droefenis. Al spittend werden nog al wat mensen nog depressiever. Alleen de beren werden echt enthousiast. Reinhart en Rogoff hadden dit immers al lang zien aankomen. Het Nieuwe Normaal zegeviert en we horen nu volgens de beren echt in paniek te raken. De werkloosheid is nu vanaf de bodem met 0,4% gestegen en een stijging van meer dan 0,3% leidde sinds de tweede wereldoorlog altijd tot een recessie. Tien % werkloosheid, zo roept men al: tien, tien, tien. Alleen de werkloosheid voor universitair geschoolden zit in een mooi dalende trend. De herziene cijfers van de vorige maanden van de werkgelegenheidsgroei werden naar beneden bijgesteld, een breuk met de trend van het afgelopen half jaar. De werkweek werd ee beetje korter en de uurlonen daalden met een cent, kortom aantal werkenden maal gewerkte uren maal loon levert bedroevende cijfers voor het tweede kwartaal.
Het aantal uitzendkrachten nam af, een krachtige leading indicator die nog meer ellende signaleert. Er werden bijna 40.000 ambtenaren op straat gezet, wat ook al niet goed was, al pleit iedereen in Nederland voor zo'n geweldige uitkomst. De aardbeving in Japan werd ook al afgevoerd als verklaring voor de tegenvallende cijfers, omdat de werkgelegenehid in de industrie en autosector een fractie groeide.
Na zo veel kommer en kwel valt de daling van de koersen op Wall Street vandaag weer mee. Het helpt de democraten wel om in de discussie over verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond niet al te veel in de overheidsuitgaven (vooral snoeien in infrastructuur is niet goed) te snijden. En het geloof in QE3 is weer meer nieuw leven ingeblazen. Eigenlijk wisten we wel dat de economie in de VS slecht was in juni en daar horen ook slechte werkgelegenheidsgroeicijfers bij. Het bedrijfsleven is nog niet afgeleerd kosten te besparen door in het personeelsbestand te snijden. Dat is niet slecht voor de winsten.

2 opmerkingen:

  1. Maar de club van optimisten verwacht nog steeds een rebound van de groei in de 2e helft van 2011?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja zeker, maar het wordt nu wel enorm belangrijk dat de initial claims voor werkloosheid gaan dalen richting 400.000 of lager, anders is groei boven 2% moeilijk voorstelbaar.
    De stelregel is dat Goldman Sachs (Hatzius) meestal dicht bij de juiste verwachtngen zit, vaak iets te pessimistisch is (dat is meestal de bodem van mijn groeivoorspellingen). Die mensen bij GS geloven in enig herstel, al kan dat vertroebeld worden door voorraadellende (voorraden waren te goed in ISM). De benzineprijzen/ olieprijzen zijn nu voldoende lager voor herstel consumptie. Autoverkopen zijn nu veel te laag en gaan aantrekken (omdat men niet voluit kon produceren waren er dit jaar geen opruimacties om aantrekkelijke aanboden te doen om een auto te kopen, dat komt weer). Investeringen trekken aan door de tijdelijke extra afschrijvingsmogelijkheden en er zijn meer bottlenecks in de productie die weggeïnmvesteerd moeten worden dan de lage bezettingsgraad aangeeft.

    De bovengrens van mijn voorspellingen is vaak bij mij wat Benderly aangeeft. Deze was voor zijn doen vrij somber over de groei in het eerste half jaar, vooral omdat hij (terecht) de ISM zag dalen. Nu ziet hij 4%(+) groei omdat de ISM aantrekt en de huizenmarkt niet verder verslechtert (maar heel enthousiast is hij nog niet op de huizenmarkt; hij is wel enthousiast hierover als je een drie tot vijfjarige horizon hebt).

    BeantwoordenVerwijderen