12 juli 2011

Ratings Europa: Italië plotseling slechter


De ratings van de Europese staatsleningen zijn nog steeds hoog, al vinden de meeste mensen het een lachertje dat Portugal en Ierland door de meeste rating agencies als investment grade gezien worden. Spanje was overduidelijk de volgende in lijn die steun zal moeten aanvragen, maar sinds eind vorige week heeft Italië een overtuigende inhaalactie gedaan. Italië heeft veel meer staatsschuld, het overheidstekort van Spanje daalt beter en als Spanje de zwakke spaarbanken eens vol geld stopt, dan is het bankwezen ook weer gezond.
De moeilijkheden van Italië begonnen door corruptieverdenkingen van een compaan van de minister van financiën, de enige die moedig stand houdt tegenover Berlusconi met tot op heden overtuigende plannen om het overheidstekort in de hand te houden. Ook het bankwezen werd tot voor kort als sterk gezien, maar dat is niet meer het geval als Italiaanse staatsschuld te veel minder waard wordt. Banken gingen daarom in duikvlucht en ING als grootbezitter van Italiaanse schuld liep voorop met de daling.
Paniekreacties in Europa en acties van Otalië om elke 0,1% short positie van beleggers te laten melden hielpen niet echt (Italië moet laten doorschemeren dat de mafia het echt niet leuk vindt als hun staatsschuld te wardeloos wordt of het moet wat geld laten witwassen door burgers aan te moedigen staatsschuld te kopen).
Tal van hedgefunds hebben de smaak te pakken en gaan short Italiaanse staatsleningen.Dat is niet zo gemakkelijk omdat de markt van Italiaanse staatsschulden zo groot is. Maar zo lang ze steeds meer geprezen worden kunnen ze navolging krijgen en worden de problemen voor Italië erger. kortom, de tijd is rap dichterbij gekomen dat er een centraal uitgeefluikje komt voor Europese staatsschuld. Dan zijn de meeste probelemen over, omdat Europa veel minder schuld heeft dan de VS en het VK.
Ondertussen zijn de problemen van Italië ook een ramp aan het worden voor Nederlandse pensioenfondsen omdat de dertigjare swaprente in een paar dagen met 0,4% is gedaald, waardoor de waarde van de verplichtingen met ongeveer 6% is gestegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten