Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
2 juli 2011
olie naar $ 150-170 per vat volgens Epstein in Barrons
Het omslagartikel van Barrons had als kop: Get ready for $150 oil.
Epstein ziet de olieprijs stijgen omdat de vraag stijgt en de productie niet voldoende toeneemt. Zelfs inclusief groeiterugval in China groeit e vraag buiten de OESO-landen te hard. Ook de vraag van de OESO-landen stijgt en dardoor moeten we er maar aan wennen dat de olieprijs naar het niveau stijgt waar de economische groei voldoende afgeremd wordt om vraag en aanbod met elkar in ovenwicht te brenegn. Dat zou pas gebeuren bij $170, misschien $ 150. Diverse economen denken dat al bij $130 de groei voldoende in elkaar stort, maar Epstein denkt dat de groei buiten de OESO voldoende shokbestendig is voor een olieprijs van $150 volgend jaar.
Op korte termijn kan de olieprijs ook omhoog, omdat naast economsich groeiherstel in de OESO-landen de speculatieve futures posites voldoende zijn gecorrigerd.
Die stijgende olieprijs is een flinke groeiremmer en dat in een presidentsverkiezingsjaar (2012). Dat komt voor een belangrijk deel door Libië. Het Amerikaanse leger zal er daarom alles aan doen om Kaddafi weg te schieten. Dat mag best wel enkele honmderden slachtoffers onder de burgerbevolking kosten volgens de logica van de Amerikaanse presidentsverkiezingscyclus (daarmee kon je ook uitrekenen dat Bush uiterlijk maart 2003 Irak moest aanvallen en dat niet aanvallen geen keuze was vanwege de anders te hoge olieprijs in 2004). Het is daarom niet zo'n wonder dat bij de wedkantoren niet veel kans gegeven wordt dat het regiem van Kaddafi 2012 haalt.
Op lange termijn zorgt de steeds hogere olieprijs voor achterblijvende groei (0,5%?)in het westen en een inflatie die minstens 0,5%, eerder 1% hoger is dan de kerninflatie (ex olie en voedsel) en meer groei in de olieproducerende landen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten