Het economisch nieuws in de VS viel per saldo wat tegen in de afgelopen week en daardoor was de Economic Surprise Index van Citigroup natuurlijk wat lager en de trend ziet er nu niet goed uit. De groei van het inkomen in de VS was met 4,4% over het vierde kwartaal 2011 beter dan verwacht. In februari was het (niet geannualiseerd) slechts 0,2% omhoog en de uitgaven +0,8%, waardoor de spaarquote daalde (tot de bodem sinds de kredietcrisis). Er werd over februari weer meer gereden en de restaurantindex verbeterde (leuke, goede leading indicator; er wordt niet voor niets voorspeld dat over enkele jaren 75% van de Amerikanen te dik zal zijn). Die groei van de consumptie in februari was wel nodig na de stagnatie in december en januari.
Het consumentenvertrouwen verbeterde volgens de University of Michigan, maar verslechterde volgens de Conference Board. De Shiller huizenprijzen zetten een dieptepunt (dit is een vertraagd driemaands voortschrijdend gemiddelde van huizentransacties). De pensing home sales daalden et 0,5%, een tegenvaller.
De orders voor duurzame goederen stegen 2,2% maar na de daling van 3,6% was men hier niet tevreden mee.
De initial claims voor werkloosheid daalden een ietsje tegenvallend ietsje. De voorlopers van de ISM vielen iets tegen.
Men kibbelde door over de rechtmatigheid van Obamacare en de kans dat het hooggerechtshof dit gaat verbieden is in twee weken flink gestegen, van 40% tot meer dan 60% volgens wedkantoor Intrade.
De colleges van Bernanke gaven stof tot nadenken over lagere werkgelegenheidsgroei, de wet van Okun etc.
In Europa bleef men bibberen voor Spanje, wat de renteverschillen van Frankrijk en de PIGS geen goed deed. Men is druk bezig een firewall van € 1 biljoen tegen de Iberiërs op te werpen (waar blijft een discriminatiesite hiervoor van Wilders?) Spanje is moeizaam bevallen van een bezuinigingspakket van € 27 miljard, maar er werd minder dan verwacht tegen gedemonstreerd. De IFO was zoals gewoonlijk beter dan verwacht en steeg. Het consumentenvertrouwen in Frankrijk en vooral Italië verbeterde (geen nare invloed van Toulouse, Monti geeft vertrouwen terug aan Italië dat een voorbeeld wordt voor Spanje). In Engeland stelde men de krimp in het vierde kwartaal bij van -0,2% naar -0,3%.
De yuan werd weer wat sterker van de week, maar was in het eerste kwartaal vrij zwak. Het pessimisme over China groeit nog steeds, al had BCA wel wat positieve puntjes te vermelden dat het weer iets beter aan het gaan is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten