Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
5 april 2012
Bianco: QE3 komt, werkgelegenheidsgroei valt terug, winsten gaan tegenvallen in VS
Op zijn maandelijkse conference call liet Jim Bianco zich weer van zijn somberste kant zien. Dat doet hij bijna altijd de laatste jaren, maar hij waarschuwt wel dat er elke keer weer een nieuwe golf monetaire verruiming (QE) komt als het pessimisme toeslaat en dat dit een uitstekende brandstof is voor aandelenmarkten en grondstoffenprijzen.
De FED is de laatste tijd nogal verwarrend geweest in uitlatingen over QE3. De meerderheid van de FED gouverneurs is zich in aan het graven tegen nog meer QE vanwege de bedenkelijke invloed hiervan op (vooral ingeprijsde) inflatieverwachtingen. Maar de trojka die de broek aan heeft (Bernanke, Yellen en Dudley; de rest zijn muppets) is verzot op QE en zal elke smoes aangrijpen om QE3 af te kondigen. Dat gebeurt niet als Operation Twist nog gaande is (=tot eind juni), zo lang kunnen ze zich nog wel inhouden, maar vanaf hun vergadering op 25 juni wordt het spannend.
QE3 hoort er niet te komen als ze zich aan hun normen en waarden houden voor de inflatie: PCE (personal consumption expenditures, gewogen als in het BNP) moet (naar verwachting) niet boven 2% blijven. Om de rente op 0% te kunnen houden moet de inflatie beneden die 2% blijven, anders moeten ze net als de Bank of England een briefje schrijven dat de inflatie weliswaar te hoog is, maar ze zich daar niets van aantrekken en, mark my words, de inflatie gaat echt wel weer dalen, heb geduld.
De werkelijke PCE inflatie in de VS is al een tijdje boven 2%, vooral door hogere grondstoffenprijzen. De komende tijd kun je je hoed eronder verwedden volgens Bianco dat de PCE inflatie niet onder de 2% komt dankzij de hogere benzineprijzen en hogere kerninflatie. Dat is geen probleem voor de FED, want die heeft die truc uitgehaald dat de inflatieverwachtingen van alle FED gouverneurs tot eind 2014 zijn geopenbaard en alle 17 zitten met hun verwachting onder die vermaledijde 2% (ook de haviken). Zo lang die voorspellingen maar laag genoeg blijven, heeft de FED een prachtig excuus om tot QE3 over te gaan als de nood aan de man komt (=als de aandelenbeurzen te ver het putje in gaan).
Nu is het track record van de FED in het voorspellen van de inflatie volgens allerlei studies abominabel, maar zo zijn de regels voorlopig.
Voorlopig, want de bond vigilantes kunnen roet in het eten gooien, Als ze eindeloze rondes QE zien en daarom de inflatieverwachtingen naar record hoogtes gaan sturen, dan moet de FED uit een ander vaatje gaan tappen (zo niet: Bernanke= Von Havenstein, de bankpresident van de Weimarrepubliek).
QE3 komt er volgens Bianco, omdat Bernanke gelijk heeft en de Amerikaanse economie te zwak is om op eigen benen te staan. Bernanke had hier drie redenen voor:
1. De werkgelegenheidsgroei is aangetrokken, maar er zijn alleen onproductieve mensen aan het werk gezet.
2. Er is enige kans dat de potentiële groei van de VS serieus is overschat en geen 2,5% is maar 1.75%-2%. Dat is een rampenscenario, want dan zijn alle risicovolle beleggingen zo’n 20-30% overprijsd.
3. Door de record warme winter (3 graden warmer dan normaal gemiddeld) zijn er 72.000 meer mensen in december/maart per maand (Global Macro Advisor berekeningen) aan het werk gebleven dan normaal. Dat betekent een navenante negatieve invloed op de werkgelegenheid in de komende 3-6 maanden.
Kortom, de economische groei gaat terugvallen.
De winstgroei in de VS zal heel slecht zijn in het eerste en tweede kwartaal volgens Bianco. De guidance is sinds januari door de grond gezakt (zie plaatje) en de winsten groeien nu minder dan de inflatie. Winsten zijn geen steun voor de aandelenmarkten meer, vooral niet als de BNP groei terugvalt.
Maar gelukkig, dan komt QE3 en de S&P500 kan dan met een beetje geluk een all time high zetten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten