10 februari 2013

goed nieuws van de afgelopen week

Het optimisme over groeiherstel in de tweede helft van het jaar en zeer royale centrale banken neemt nog steeds toe. Tot hoe veel hogere koerswinstverhoudingen dit moet leiden is onduidelijk. De modelonzekerheid voor wat die PE moet zijn is groot en daardoor zet de tren omhoog door totdat meer duidelijkheid hierover is of dat het duidelijk is dat de PE te hoog is geworden.

De cijfers uit China gaven weer aan dat de groei aantrekt, meer geldgroei, geen extra inflatie, meer export, meer infrastructuurinvesteringen. De nieuwe leiders zit het mee, meer mensen geloven hun verhalen dat ze iets doen aan corruptie, hervormingen en maatregelen die de beurskoersen omhoog brengen.

In de VS zal het groeicijfer over het vierde kwartaal tot iets positiefs herzien worden, nu het handelstekort zo veel meeviel (meer export en minder import van olie), meer dan in de Q4-berekening was verondersteld.
De prijzen van huizen waren volgens Corelogic 8,3% gestegen over het afgelopen jaar, meer dan de consensus dacht. Dit helpt het vertrouwen, net wealth, huizenbouw, kleine ondernemers kunen meer lenen op hun vastgoed.
Het bedrijfsleven wordt ineens achter de vodden gezeten iets te doen met overtollige cash, investeren bijvoorbeld, anders komen activistische aandeelhouders ze wel van hun cash verlossen. Daar alle duurzame consumptiegoederen en veel kapitaalgoederen veel ouder zijn dan normaal moet dat leiden tot meer investeringen en consumptie (spaarquote gaat omlaag).
De kredietgroei trekt aan en een en ander betekent dat de groei in de tweede helft van dit jaar gaat versnellen.

Technologische ontwikkeling schrijdt voort en dat zal de groei helpen. We moeten nu mobieltjes/ tablets krijgen waar je tegelijk naar twee schermen kunt kijken. De Apple TV komt ook dit jaar. Dat gaat allemaal zijn invloed hebben op de sociale media.

Joachim Fels van Morgan Stanley had zijn zonnige muts op voor de groei in de wereld: het jaar van de slang valt samen met de keer naar meer groei in de wereld. Duitsland profiteert van een lage rente en een aantrekkende huizenmarkt, Spanje is een soort tweede Duitsland aan het woren met goedkope arbeidskrachten, hervormingen die arbeid goedkoper maken en een fabelachtig exportherstel.

Volgens Matejka zijn de analisten veel te pessimistisch over de winsten van Europese banken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten