Die verschrikkelijk lage reële rente en al die quantitative easing, dat moet toch goed zijn voor de goudprijs. Toch doet de goudprijs al een hele tijd niets.
Het geduld begint op te raken bij heel wat goeroes.
In Business Insider geeft Credit Suisse, Kendall en Deverall, http://www.businessinsider.com/credit-suisse-the-beginning-of-the-end-of-the-gold-era-2013-2?utm_source=Triggermail&utm_medium=email&utm_term=Financial%20Advisor%20Insights&utm_campaign=Post%20Blast%20%28moneygame%29%3A%20FINANCIAL%20ADVISOR%20INSIGHTS%3A%20Buying%20Into%20Fear%20And%20Uncertainty%20Is%20A%20Winning%20Strategy#
de schuld aan Draghi. Sinds die de verlossende woorden sprak whatever it takes de zuidelijken te redden heeft men het vertrouwen in goud opgezegd als dekking tegen staartrisico, want dat is verdwenen.
En er kan nog wel wat van de goudprijs af als de rente zijn onwaarschijnlijk lage niveaus gaat verlaten, zoals CS denkt dankzij Draghi.
Of misschien valt het nog wel mee, de overdrijvingsfase in de Minskycyclus is misschien nog lang niet voorbij.
Maar ze denken dat door Draghi de rente definitief naar boven is doorgebroken en dat de goudprijs daarom naar beneden doet. Bovenstaand plaatje laat zien dat dan de dollar verder zou moeten verzwakken, wat dan weer gunstig voor de goudprijs zou moeten zijn.
Ik zou toch eerder de schuld aan de Chinezen geven dan aan Draghi.
Sinds de valutareserves van China (en daarmee de valutareserves in de wereld) nauwelijks nog groeien na een enorme stijging, is de prijs van goud gestopt met stijgen. dat lijkt me het beste verband met de goudprijs en de overliquiditeit in de wereld. As de valutareserves niet meer snel gaan groeien in de komende tijd (en daar ziet het wel naar uit), dan zal de goudprijs niet veel stijgen. Dalen hoeft niet, daarvoor is er nog genoeg gedlgroei in de wereld en is de reële rente laag genoeg om de goudprijs te stutten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten