Het macroplaatje in de wereld is aan het verbeteren, zelfs terwijl overheden zo aan het bezuinigen zijn.
Die verbetering is er niet overal, maar hij toch wel breed verspreid over de aardbol: Het meest duidelijk is het aantrekken van de groei in Azië, in China, Japan en in mindere mate ook India, terwijl in de ASEAN-landen alles nog steeds behoorlijk goed gaat.
In Europa zie je dat Duitsland weer de locomotief gaat spelen, terwijl Spanje en Portugal voortgang maken in het concurrerend worden met de industrie.
In de VS gaat het ook beter volgens de ISM, al zit men daar wel in een groeiafzwakking.
Al met al groeit het vertrouwen in een goed wereldwijd economisch herstel in de tweede helft van 2013 en 2014 gestaag.
PMI's/ ISM zijn in de meeste landen van de bodem gekomen (in de VS steeg de ISM van 50,7 naar 53,1 en in Duitsland van 48.8 naar 49.8 en Japan van 45 naar 47.7) en signaleren dat de winsten in het derde kwartaal van 2012 op hun dieptepunt stonden qua groei. De winstgroei lijkt weer iets sneller te gaan zo denkt http://fundamentalis.com/?p=1209
Centrale banken zijn ongekend royaal en dat helpt ook, de rente op bedrijfsleningen is daardoor laag en door de lage inflatie kan een en ander nog wel een tijd zo blijven.
Het overheidstekort daalt in snel tempo tot aanvaardbare niveaus in de VS. Men hoeft eigenlijk niet zo drastisch de sequester over zich heen laten komen. Deze kaasschaafmethode van overheidstekorten gaat vermoedelijk plaatsvinden vanaf maart, maar men hoeft het tempo van bezuinigen helemaal niet te versnellen. De druk is nu zo groot dat je hervormingen kunt verwachten in de uitkeringen/ andere uitgaven en daarbij horen ook lagere defensieuitgaven (zoals je nu ineens in de koersen van defensietoeleveraars ziet).
De kentering van angst naar meer dapperheid door meer in aandelen te beleggen is op basis van cijfers over een paar weken prematuur, maar het verhaal dat de geldmarktfondsen door herstellend beleggingsvertrouwen verder leeg geschud worden richting obligaties en aandelen ziet er degelijk uit. Men koopt nu kennelijk niet alleen obligaties maar op bescheiden schaal ook aandelen.
The reformed broker (Joshua Brown) signaleert een overmaat aan geld bij zijn klanten die niet goed weten wat ermee te doen nu de korte rente zo laag is en het grote staartrisico weg lijkt. Credits levert ook al niet genoeg meer op en je ziet ze langzaam bekeerd worden tot aandeeln of iets anders riskants. http://www.thereformedbroker.com/2013/02/03/meanwhile-on-main-street/
De week ervoor besprak hij the Wall of Worry en waarom deze weer beklommen wordt. We zitten nu volgens hem bij de fase optimisme.
En hoe zit het met die Great rotation? Brown vat de opmerkingen van Ray Dalio (Bridgewater) samen: http://www.thereformedbroker.com/2013/02/02/ray-dalio-schools-you-on-the-great-rotation-debate/. Cah wordt leeg geschud in riskantere zaken, niet alleen door particulieren maar ook door institutionele beleggers en bedrijven. Er is een bubbel aan cash en die zak met geld loopt nu (geleidelijk?) leeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten