11 september 2016

beurzen bang voor centrale banken

kleine rentestijgingen in Japan en Duitsland leiden tot massieve koersdalingen voor 30 jaar obligaties. Vroeger was de modified duration van een 30 jaar obligatie, de koersgevoeligheid voor een stijging van de rente met 1%, ongeveer 13. Nu de rente bijna nul is, ligt die modified duration in de buurt van 25+. Lange obligaties waren altijd al volatiel, maar nu twee maal zo erg.
Als de rente eindelijk gaat stijgen wordt het een slagveld voor beleggers in lange leningen.
De laatste dagen laten een beetje zien wat er gebeurt.30 jaar staatsleningen van Japan kletterden 15% omlaag. Duitse leningen deden het ook heel erg slecht.


Waar komt dit zo ineens vandaan? Gewoon uit onmacht van centrale banken om geloofwaardig verder te verruimen. De Bank of Japan gaf zelfs ronduit aan dat ze een steilere rentecurve willen hebben, wel met de geruststelling dat dit nodig is om bedrijven goedkoop middelkort te kunnen laten lenen.
Draghi deed ook niets. Boosheid alom, hij moet zijn super Mario status gaan inleveren. Hij kwam niet met plannen hoe de Bundesbank verder nog leningen zou moeten kopen nu de Duitse overheid het vertikt voldoende nieuwe overheidsschuld te gaan maken om aan de eisen van draghi te kunnen voldoen. In november kan de Bundesbank al uitgekocht zijn, als de voorschriften niet verruimd worden. Dat is dringend nodig en toch gebeurde het niet. Draghi begon helemaal niet de goeroes te volgen die riepen dat de ECB maar aandelen moet gaan kopen.

Dan de FED. De financiële pers steekt de draak met Stanley Fischer en zijn roep om de rente te verhogen. De markt is de baas, niet de FED. Dat raakte kennelijk een gevoelige snaar. In Jackson Hole zei Fischer al dat hij ernaar snakte om de rente de nodige malen, een keer was niet genoeg, te verhogen. Hij heeft kennelijk de FED-gouverneurs dringend geadviseerd te gaan zeggen dat ze haviken zijn en geen duiven. Eerst was er de coming out van Rosengren en nu staat die van Brainard op het programma en dat in de normale periode dat FED-gouverneurs hun mond dicht moeten houden omdat het te dicht bij de FED-vergadering is. Brainard is de ultieme duif. En dan toch….

Wat zit daar achter? De economische groei is nog steeds tegenvallend, al zal het derde kwartaal goed zijn. De productiviteitstijging is zelfs negatief. Inflatie is nog steeds te laag en dreigt echt niet te hard te gaan stijgen.
De groei van de werkgelegenheid viel iets tegen, de werkloosheid daalt al enige tijd niet meer. Loongroei is niet overtuigend aan aan het trekken.
We hadden wel een enorm sterk jolts report. Het aantal vacatures is enorm. De voluntary quits stijgen explosief, een belangrijke leading indicator voor de FED voor loongroei. Mensen durven het weer aan ontslag te nemen voor een betere baan. Bedrijven klagen ineens steen en been dat ze niet genoeg gekwalificeerde mensen kunnen aantrekken.

We hadden afgelopen weken enkele bedrijfsleningen met een negatieve rente in de eurozone. Er was medelijden met deze bedrijven: ze hadden nu zo veel cash deze tegen een veel negatievere rente moeten uitzetten dat ze flink verlies lijden op hun lening met negatieve rente. Wat een domoren toch, dat ze willen lenen tegen een negatieve rente!  

Je kon mooie koerswinsten maken op leningen met een negatieve rente. De greater fool kocht ze immers. Maar die greater fool is plotseling de kluts kwijt. Zowel de FED, de Bank of Japan als de ECB.
Ze zien wilde leningen op de kredietmarkt die getuigen van een enorme bubbel. Door nog meer leningen te kopen wordt het nog erger en de centrale banken weten het. Ze zijn in paniek geraakt door brexit, maar zien tot hun ontzetting dat brexit niet leidt tot lagere groei, misschien zelfs ook niet in het VK. De extra verruiming door brexit was even dom als die vanwege Y2K, de milleniumcrash die niet kwam.
Het lijkt erop dat de centrale banken ineens gevoelig zijn geworden om neergezet te worden als greater fools die geen seconde tegen de markt in mogen gaan.

Yellen die zo lief lachte tegen Fischer, ik dacht al: hier gaat iets volkomen mis en wie weet is dat zo. Gundlach is er bang voor en die zit zelden mis.
Sinds 1998 is er een positief verband tussen rente en aandelenbeurzen, maar dat is dit jaar plotseling weg. Beurzen stegen op rentedaling vanwege capriolen van de ECB en daalden vrijdag op angsten voor rentestijging. Want de huidige rentebewegingen op grond van veronderstelde acties van centrale banken hebben niets te maken met de macro. Hogere rente wordt niet veroorzaakt door betere economische groei, maar door bubbelangsten van centrale bankiers.

Heel erg hoort een en ander niet te worden, want centrale bankiers willen geen grote daling van de aandelenbeurzen. Maar daling mag ineens van Fischer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten