De trend van een ontzettend langzame stijging van de beurs bij een extreem lage rente brak op vrijdag: na maanden weer een daling van meer dan 1% (Technologie was slechter, SOX -5% vorige week, je had beter in Hongkong aandelen kunnen zitten) en tegelijk brak de rente naar boven uit. De 10-jaar rente Duitsland (even?) boven nul.
Havikachtige uitingen van FED-duiven werd als aanleiding gemeld. Dat kwam na de tegenvaller op donderdag dat Draghi niets extra's in petto had, geen luchtspiegelingen voortoverde wat hij in de toekomst nog meer aan mooie verruiming zou kunnen gaan doen. Volgende week mag de Bank of Japan zeggen hoe ze het schaarsteprobleem van liquide Japanse leningen kunnen omzeilen of dat ze sneue maatregelen voor ogen hebben en onverwachts QQE gaan verminderen. Dat laatste begint men meer te vrezen. Alice verlaat Wonderland, de koningin ziet geen zes onmogelijke dingen meer om het monetaire beleid te verruimen.. De markt gelooft overigens nog steeds niet dat de FED de rente gaat verhogen in september.
Het economisch nieuws had ook een aanleiding kunnen zijn voor de 2%+ daling van de S&P op vrijdag, maar dan zou men pas na een paar dagen zich gerealiseerd hebben dat de ISM non manufacturing toch wel veel gedaald was (slechts 1% BNP groei aangevend in de VS). Of dat de olieprijs weer even daalde. Niet overtuigend voorlopig, het kan nog gewoon een oprisping van de markt zijn, reactie op technische signalen waarbij algoritmehandel de boel verder verstoort.
De call put ratio wijst overigens al op een te negatief sentiment bij beleggers.
Er is steeds meer geloof dat brexit een non event is. In het VK steeg de PMI manufacturing+ non manufacturing samen van 47,6 naar 53,6, niet bepaald een recessie aangevend.
In Duitsland daalde de totale PMI wel maar bleef met 53,3 redelijk. De industriële productie daalde met 1,5% waar een stijging werd verwacht.
De groei van het Japanse BNP met 0,7% in het tweede kwartaal was hoger dan verwacht.
Export en import van China kwamen duidelijk beter binnen dan verwacht. De CPI daalde en de PPI steeg opnieuw (maar bleef negatief op jaarbasis)
In de VS daalden de initial claims voor werkloosheid iets naar een zeer lage 259.000. Het jolts-rapport over de arbeidsmarkt liet een verdere groei van vacatures zien en meer animo om naar een nieuwe, betere baan te zoeken (voluntary quits).
Orders voor duurzame goederen herstelden met 4,4% van vorige zwakte.
Consumentenkrediet steeg flink, maar de groei is uit de belangrijkste besteding, autoverkopen.
Trump stijgt langzaam in de peilingen, maar wedkantoren zien een afbrokkelende, maar toch hoge 70% kans van een overwinning van Hillary.
In Duitsland won rechtse protestpartij AFD spectaculair ten koste van Merkel's partij CDU en de zegereeks lijkt zich voort te zetten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten