4 oktober 2020

de afgelopen week: nattigheid

 

Het is weer herfst. Een natte boel. Ook nog eens naargeestig coronanieuws dat het broze economische herstel om zeep dreigt te helpen. Ook nog eens hard gevallen en ik heb een blauw oog. Allemaal niet om blij van te worden.

Beurzen toch weer omhoog, tegen corona en lagere olieprijzen in.

Het eerste presidentsdebat in de VS werd een ongekende scheldpartij, zoals ook door Trump was bedoeld en met enig succes voor hem. Het debat werd bijna meteen overschaduwd door de melding dat Trump positief was getest. Waarschijnlijk opgelopen tijdens het roekeloze feestje van een overdaad aan knuffelende en hand schuddende republikeinen bij de presentatie van de voorgestelde aartsconservatieve rechter, een 49-jarige juridisch goed onderlegde vrouw, die wel aangaf religie als eerste beweegreden te zien voor haar handelswijzen.

De PMI’s en ISM (55,4 een daling van 0,4) waren ongeveer als verwacht. Meestal boven 50, maar geen verdere verbeteringen in de meeste landen, niet beter dan verwacht.

Het andere belangrijke economische nieuws was de groei van de werkgelegenheid in de VS. 661.000. Veel, maar toch minder dan verwacht en een afzwakking en enkele analyses zien de groei van de werkgelegenheid in de komende maanden veel afzwakken/ zelfs een krimpende werkgelegenheid. Initial claims voor werkloosheid blijven hoog en inclusief pandemie-uitkeringen tamelijk constant de afgelopen 7 weken. De participatiegraad van 25-54-jarigen, het kerncohort, daalde van 81,4% naar 80,9%, zwak. De werkloosheid daalde verder, maar er zijn wel meer langdurig werklozen en meer mensen die pas werkloos zijn.

Het consumentenvertrouwen verbeterde in september meer dan verwacht, zowel bij University of Michigan als de Conference Board. De huizenbouw is een plus voor de economie (meer uitgaven bouw, meer hypotheken).

De lagere uitkeringen vanwege het uitblijven van een akkoord over meer stimulering doen zich nu voelen in een daling van het persoonlijk inkomen. Het economisch herstel door opening van de economie lijkt steeds duidelijker te stokken, grote delen van de dienstensector zitten nog steeds aan de grond en gaan failliet en zonder extra stimulering stevent men in de VS in volle vaart af op deel twee van de recessie (een W-recessie). Ik denk dat de recessie terugkomt en dit nog onvoldoende in de consensus zit.

Overmatig optimisme over vaccins, geen teruglopen van het aantal nieuwe coronabesmettingen en overmatig optimisme over herverkiezing van Trump (gebaseerd op de verkeerde polls in 2016, maar daar is (waarschijnlijk te) ruim voor aangepast. 



Volgens de polls van 538 (Sabato) kunnen de democraten rekenen op de meerderheid van de kiesmannen alleen al op basis van staten die nu overtuigend democratisch pollen. Als de swingstaten ook nog eens grotendeels naar Biden gaan, dan wint hij met een landslide (dat zou dan weer goed kunnen zijn voor vertrouwen, geloof in extra stimulering en daarmee de beurs, een betrekkelijk kleine overwinning van Biden lijkt niet zo best voor de beurs).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten