17 januari 2021

overpeinzingen over de week die was

 Het winstseizoen over het vierde kwartaal is begonnen. En de cijfers vallen net als in de voorgaande twee kwartalen enorm, veel meer dan normaal, mee. Het lijkt erop dat de winst in het vierde kwartaal in de VS S&P500 maar 6,8% lager is dan in 2019. De guidance is tot op heden behoorlijk positief. Dat doet vermoeden dat de winstverwachtingen voor 2021 gehaald kunnen worden of overtroffen.

Of dat genoeg is voor een goed beursjaar valt te bezien. Men prijst een strak hemelblauwe lucht in voor altijd na vaccinatie. Rente die laag blijft en veel QE ondanks sterk oplopende inflatie. Men mompelt steeds meer dat al die fiscale stimulering leidt tot te veel schuld die via hogere belastingen, bezuinigingen en hogere rentes enigszins terugbetaald moet worden. De stimulering is te veel via overdrachten, niet via productieve investeringen (al kan dat alsnog gebeuren in de krakende infrastructuur in de VS).

Enorme omzetgroei bij JusteatTakeaway leidde niet tot hogere koersen, maar lagere vanwege de verhalen dat de marge niet in orde is door al die concurrentie. Dat soort zorgen over bedrijven die hard groeien maar met naar men ineens vindt bedenkelijke winstmarge in de toekomst is een gevaar voor de wonderaandelen. Men volgt Cathie Wood van ARK Investments bijna blindelings, maar dat is nog steeds geen garantie voor succes in de toekomst (afgelopen jaar was dit natuurlijk wel heel goed). ARKK -2,3% afgelopen vrijdag bij gigantische instroom.

Het inflatieverhaal in de VS begint toch wel zorgelijk slecht te worden. Hogere inflatie dan verwacht is overigens wel een consensus verwachting (!). Grondstoffenprijzen stijgen nu toch wel heel voortvarend, niet alleen benzine, maar ook metalen en agrarische producten. Er zijn verrassend grote aanbodproblemen zoals chips voor auto’s. Er komt prijsherstel in sectoren waar gedumpt moest worden in de coronatijden zoals bij hotels, vakantiereizen etc. Al die extra voorzorgsmaatregelen voor corona dreigen doorberekend te worden. Biden wil het minimumloon naar $15 van $7,25 (met bijbehorend uitstraaleffect naar alle lonen).

technisch

Er is structurele instroom van geld van millennials (=flow is goed), terwijl de babyboomers nog nauwelijks winst nemen (=stock nu nog intact, maar de stock is veel groter dan de flow en als de stock echt in beweging komt, dan winnen de babyboomers met overmacht van de millennials). 

Insiders verkopen veel meer dan gebruikelijk, maar dat laatste was geen goed bruikbaar teken voor een correctie op zeer korte termijn.

Volgens Goldman Sachs zijn de quantfondsen bijna uitgekocht.

Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers zijn toe aan een grote rebalancing van de nodige honderden miljarden dollars vanwege de stijging van de aandelenkoersen en daling obligatiekoersen.

Het beleggingssentiment is extreem positief geworden (, maar het kan gemakkelijk nog extremer).

De VIX is wat op aan het lopen, terwijl de S&P500 nauwelijks of niet daalde en de gerealiseerde volatiliteit zeer laag was. Misschien door QAnon- onrust, onzekerheid over Biden en de mogelijk niet positieve invloed van  mogelijke enorme fiscale stimulering, het virus (Britse variant en andere varianten, maar besmettingen en ziekenhuisopnames lijken iets terug te lopen in de VS), enkele zeer slechte economische cijfers (retail sales onverwachts duidelijk dalend voor tweede maand, plotselinge stijging initial claims voor werkeloosheid, dalend consumentenvertrouwen, flink dalend vertrouwen midden- en kleinbedrijf, dreigende top voor optimisme over huizenmarkt) (maar solide industriële productie in lijn met ISM>60).

Waarderingen zijn op een niveau gekomen dat volgens de meest gehanteerde modellen de verwachte opbrengst voor de komende 5-10 jaar ongeveer 0 of zelfs licht negatief zijn geworden



Er worden idioot veel calls gekocht (afgelopen week 31 miljoen tegen 4-5 miljoen ongeveer normaal in de pré corona tijden en 8-16 miljoen in de post corona tijden) en toch is de beurs afgelopen week niet omhoog. Waar halen de milennials het geld vandaan om nog meer te kopen?


De beurs heeft absoluut een lagere dollar nodig. Maar de dollar zit op een steunniveau. Eerst herstel, dan weer verder omlaag lijkt de boodschap. Er zijn gelukkig heel krachtige trends die wijzen op veel meer groei in de wereld. Met meer inflatie. D.w.z. dollar kan nu naar beneden doorbreken, al denk ik dat de dollar wel eens even wat sterker kan worden versus de euro en de Chinezen even afwachten met Biden voordat ze de yuan nog sterker maken (al lijkt dat uiteindelijk onvermijdelijk bij zo’n groot handelsoverschot en iets minder royaal wordend monetair beleid)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten