27 januari 2021

Gamestop: de naam zegt het al: het beursspel stopt

 

Er wordt ongelooflijk veel geschreven over de enorme koersbewegingen van Gamestop, omdat het slimme geld van hedge funds onwaarschijnlijk veel short was gegaan en beursforum Reddit iedereen met overdonderend  succes aanspoorde om Gamestop te kopen.

Short gaan van aandelen was de laatste tijd al ongekend verliesgevend, maar de toestanden rond Gamestop, dat is toch wel de limit.

Vele shorts worden nu dan toch maar gesloten en daarmee verbrandt de beurs een laatste restje brandstof. Het was al aan 65% van de beleggers duidelijk dat er een bubbel was in bepaalde aandelen en 25% zag wel dat aandelen richting bubbel aan het gaan waren. Maar verkopen? Nu met Gamestop zijn er plotseling heel wat meer mensen er meer van overtuigd dat aandelen ongezond duur zijn geworden.  

En ja, de millennial koopt waarschijnlijk onverdroten voort, maar de mensen met de aandelen in bezit zoals vooral de babyboomers, krabben zich achter de steeds meer bejaarde oren. Cash lonkt. Ander zaken lijken geen bescherming te bieden, nu door de vaccins de economie straks weer open gaat (landen met hoge vaccinatie ouderen zien nu daling aantal mensen in ziekenhuis) en centrale banken minder scheutig gaan worden. Nee, nu nog niet worden ze kuis, nee echt niet, maar huizenprijsstijging van meer dan 10% zoals nu in de VS, nee dat is niet goed voor de inkoop van Mortgage Backed Securities. Obligaties dan niet goed, goud niet goed, bitcoins altijd te eng (Yellen gaat natuurlijk reguleren, want democraten houden van reguleren en centrale banken houden niet van bitcoin) en dan blijft eigenlijk vooral cash over. Misschien grondstoffen dan goed en Bill Gates zoekt het in landbouwgrond. Cash lonkt en dat betekent dreigende deleveraging van allerlei All Weather multi asset fondsen. Slecht voor beurzen als dat zou gebeuren.

 Eigenlijk zie je al dat vele beursindices de laatste weken zo ongeveer stil staan en dat betekent dat tijdswaarde omineus aan het verdampen is bij vele steeds nijverder opties kopende millennials (ex de Gamestop calls). Zelfs met bitcoins wil het ineens af en toe niet lukken in hun opmars naar 80.000 of 8.000 of uiteraard iets anders.

Het is wel mooi geweest die rally na de verkiezing van Biden, er is broodnodig rust in de vorm van een niet te wilde correctie nodig. Zo’n rustige correctie is bepaald niet standaard als iedereen plotseling tot de conclusie komt dat aandelen een bubbel zijn en millennials ontdekken dat men ook puts kan kopen, iets waar ze nog weinig weet van schijnen te hebben. Kunnen ze misschien straks gaan afkijken van babyboomers.

Het begint nu toch wel heel erg bol te staan van indicatoren dat het sentiment overspannen positief is, zeer overspannen zelfs. Bijvoorbeeld    US Stock Market: Signs Of Bubbles - Christophe Barraud (christophe-barraud.com).

Bubbels kunnen altijd verder groeien, maar diverse mensen zien Gamestop als de naald die in de bubbel wordt geprikt.

Ach ik weet het ook niet. Ik ben maar een moderne bear (je verkoopt maar een beetje, niet alles met veel tam tam) die et vaak mis heeft gehad. Het bovenstaande is dan ook geen advies om uit het raam te springen of anderzijds in paniek te raken. Misschien komt alles goed, zoals we gewend zijn, want de FED is meestal to the rescue als de dalingen te groot worden. The only way is up, als je maar voldoende geduld hebt (soms zijn daar vele jaren voor nodig, zie Japan).

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten