10 januari 2021

de week die was: veel slecht nieuws en hogere beurzen en rentes

 Er is nu afzwakking te zien in banengroei, autoverkopen, vervoer per spoor ex kolen en graan. Slecht is verder dat er 4 miljoen mensen uit de arbeidsmarkt zijn gegaan en dat het herstel van mei/juni al zes maanden stil ligt, er komen nog geen netto mensen terug naar de arbeidsmarkt sinds zes maanden.

De banengroei was -140.000 vorige maand. Werkloosheid bleef hetzelfde, wel waren er opwaartse herieningen van banen in vorige maanden, minder mensen die minder werkten vanwege economische redenen, de kerngroep 25-54-jarigen zag wel banengroei en hogere arbeidsparticipatiegraad. 

Initial claims voor werkloosheid zijn al de nodige weken weer hoger en daardoor was de verdere afzwakking van de banengroei niet helemaal onverwacht. Wel slechter dan de consensus.


november was niet goed en december lijkt ook niet goed. ISM 60,7 is enige hoop.

hoe lang duurt afzwakking? Q4 groei volgens AtlantaFED 8%. Via subsidies toch groei, maar netto export zwak. Huizenmarkt zal wel sterk blijven op stijging hypotheken.


ISM 60,7 geeft aan dat economie te hard groeit, dat afkoeling nabij is. Een voorbeeld van goed nieuws is slecht nieuws.

Beurzen stegen behoorlijk deze week na een terugslag op maandag. Voor beurzen was de bestorming van het Capitool na oproepen door Trump een volstrekte non event. Trump afsluiten van Twitter eveneens, het was wereldnieuws, men opende nieuwsuitzendingen hiermee, want verreweg het belangrijkste nieuws wat er die dag was gebeurd (wie had dat vroeger gedacht). Er werd ook maar weinig gereageerd op de winst van de democraten in Georgia waardoor men via de vicepresident een nipte meerderheid heeft. Ook deze week vond men alles goed nieuws voor de beurs: goed (zoals ISM boven 60), omdat dit winsten helpt en slecht omdat dit moet leiden tot meer stimulering.

Het sfeertje van eind jaren negentig is weer bijna terug. Ervaren beleggers presteren matig en worden net als toen steeds meer als de sufferds gezien door de nieuwbakken Robinhoodspeculanten. Bitcoinontkenners. Er is brede stijging, zowel de techlievelingen als de te veel gedaalde cyclische aandelen (olie en financials) stegen flink. Inkoop van meest gedaalde aandelen over 2020, dat is het normale januari-effect. Tesla steeg onverdroten verder en dit maakt Elon Musk op papier de rijkste man ter wereld. Bezos bijt in het stof omdat Amazon al maanden niet echt stijgt.

 Bitcoin steeg boven $40.000. Dit zorgt voor enorme geldcreatie (Tether!) bovenop wat de FED al doet. Dit is een motor achter beurzen (Robinhood vooral, want die hebben bitcoins). De goudprijs kreeg een flinke klap, nu het zo duidelijk is dat bitcoin harder stijgt en de rente stijgt (al komt dit vooral door hogere inflatieverwachtingen).  Alhoewel, bitcoin zette al twee dagen geen all time high. 


 Lance Roberts denkt dat dit de top is van de inflatieverwachtingen (omdat verwachtingen voor inflatie over twee jaar nu even hoog zijn als voor tien jaar, dan vaak omslag). Er is grote consensus dat inflatie gaat stijgen vanwege de spilzieke democraten en een run op beleven na vaccinatie. Wie weet eerst even nieuwe ellende via het virus en daarmee lagere olieprijzen. China groeit door en dat zie je terug in een ijzersterke yuan. Die brak door 6,50 tegen de dollar. Misschien dat China even pauzeert om te kijken wat er in de VS en Europa gebeurt.

Omslag in inflatieverwachtingen is meestal bearish aandelen, vooral als dit samengaat met een zwakkere yuan.

in onderstaande tabel (via Jeff Miller a dash of insight) valt mij op dat republikeinen "fraudulent "elect Biden meer schuldig achten aan de bestorming van het Capitool etc. dan president Trump.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten