9 januari 2022

nare narratieven

In de NRC stond een bespreking van het boek van George Packer: Met als ondertitel "over de wederopstanding van Amerika". Een tot op het bot verdeelde natie. Hij schetst vier groepen mensen en die kun je overal in de wereld ook terugzien.

1. Het libertaire Amerika van Ronald Reagan. Vrij Amerika met het consumentenkapitalisme als sterke motor.

2. Het echte Amerika. Sarah Palin zei het al en Trump ging er mee door. Het narratief is soms in strijd met de werkelijkheid. Maar men houdt vast aan het narraief ("blijf met je regeringspoten af van mijn Medicare).

3. Het slimme Amerika.  De kosmopolieten die met hun netwerken en computers neerkijken op de domme, obese onderklasse ( de deplorables van Clinton).  

4. Het rechtvaardige Amerika van Me Too en Black lives matter. Ze schieten door  in intolerantie voor andere meningen.

 Hoe krijgt de politiek dit allemaal vredelievend op een lijn? Voorlopig lukt dat niet. Het wordt steeds erger, vooral in de VS. Je ziet de rechtse, opportunistische Texaanse senator Cruz zo ongeveer geëxecuteerd worden op FOX News omdat hij de martelaren van de protesten van 6 januari voor ongeveer terroristen had uitgemaakt. Hoe kon hij toch zo iets onbeschofts doen? Deze mensen hadden tenminste actie ondernomen om de big steal van Biden te belemmeren. Natuurlijk heeft in hun metaverse Trump met 80,32% gewonnen, meer nog dan Lukashenko in Belarus. Ted Cruz putte zich uit in excuses om enigszins aan de toorn van republikeinse kiezers, van het echte Amerika, te ontkomen.  

Biden had het op de toer van het rechtvaardige Amerika gegooid met een scherpe veroordeling van de terroristische acties van 6 januari vorig jaar op het Capitool.

De onlogica en strijdigheid van de narratieven springt in het oog. Maar deze narratieven kunnen desondanks lang overeind blijven.

Morgan Housel had hier een aardige post over op zijn blog. Je kunt alles baseren op logica, maar dan toch ondervinden dat je onderuit gehaal wordt door de narratieven (en vaak terecht). Je kunt niet zo maar zeggen dat bepaalde beleggingen te duur zijn en je die dus moet verkopen als je ondertussen het narratief steeds sterker ziet worden. Pas als dat breekt gaat het aandeel, de cryptomunt, de staatslening, onderuit. Dan kan de val diep zijn. Veel van de wonderaandelen staan al 50% lager. De FANG-aandelen wankelen. De Nasdaq heeft belangrijke steunniveaus (50 daags gemiddelde etc.) doorbroken.  Ineens kent iedereen het wonderbaarlijke verhaal van chipmachine maker uit Veldhoven. 777 was voorlopig genoeg, 666 hield niet en nu zijn we kennelijk op weg naar 555 en wie weet 444. Op een gegeven moment wordt het dan tijd voor buy the dip, maar voorlopig moet je toch goed kijken naar het momentum. Dat werkt nog steeds als de reële rente stijgt. Het is nu in het voordeel van energie en financials, maar wie weet komen die ook weer in problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten