26 januari 2022

wwjd: rente verhogen, balans FED substantieel terugbrengen

 Tja, voor het eerst weer naar de kroeg. Onderweg werden we nog toegezwaaid dat alles weer goed was. In onze stamkroeg was men er ook weer, volle bak en dat op woensdag. Al spoedig was er een eind van de avond stemming met de nodige mensen duidelijk boven hun theewater. Naar huis en ,opvallend, geen boa's die toezagen of men wel op tijd dicht zou gaan op het Thorbeckeplein in Amsterdam. 

wwjd. What would Jezus do. Dat vraagt zich altijd half Amerika af in de afweging of men goed bezig is. Tegenwoordig staat in de VS Jay Powell voor Jezus. Hij is natuurlijk een prutser vergeleken met Jezus, maar toch, markten sidderen als een rietje voor Jay. Men was het deze ochtend er over eens geworden dat Jay niets bijzonders zou doen, geen rare uitlatingen over extreem verhogen van de rente en snode plannen om de balans an de FED te reduceren.  

En wat doet die prutser: hij zegt dat het redelijk lijkt om de rente te gaan verhogen bij de volgende vergadering. OK, geen enorme verhoging. Maar help, hij zei ook dat de balans van de FED substantieel verkleind moet worden, Nee, toch, mafketel, en omhoog ging de rente en omlaag de beurzen.  Nee, de beurzen stonden nog steeds te hoog en de werkloosheid is weer zo laag dat je vooral naar de te hoge inflatie moet kijken. Wat een gezwatel zou heer Bommel zeggen. Tom Poes, verzin een list. 

Jay liet duidelijk open dat hij op zijn schreden zou terugkeren als het minder goed zou gaan met de arbeidsmarkt, de inflatie toch behoorlijk zou dalen en als de Nasdaq heel erg door het putje gaat, zo erg dat zelfs aandelen Tesla niet meer twee keer te duur zijn.

2018 revisited en we zijn pas in oktober, roepen de goeroes in koor die de huidige afstraffing verrassend precies hebben voorspeld. Sommigen beginnen nu wel te roepen dat je te erg afgestrafte aandelen moet kopen. Maar de meerderheid zegt dat je nog even extra daling moet zien voor je kunt toe4slaan. Geen 1987, wel 2018 en als Jay en Poetin en Xi te erg te keer gaat, iets als 2000-2003



Geen opmerkingen:

Een reactie posten