14 januari 2022

overpeinzingen: toch niet zo veel rentegeweld, bitcoin rustig en beurs ex tech zo slecht nog niet

 De markten beginnen er meer vertrouwen in te krijgen dat we nu de hoogste inflatie gezien hebben in o.a. de VS. De daling van de inflatie kan wat langzamer worden dan gewenst (vanwege huurstijging en in de VS OER, owners equialent rent, de huur die men denkt dat huiseigenaren zouden moeten betalen voor hun huis). De rente stijgt daarom minder voortvarend dan de plotseling zeer havikachtige FED. Men ziet een loonprijsspiraal ontstaan, vooral bij de lagere lonen. Dat moet hardvochtig de kop ingedrukt worden aldus de FED (wie dacht dat de FED voor de gemiddelde Amerikaan werkt, is weer met de neus op de feiten gedrukt. Het aat om meer consumptie van de rijken. Daarom moet er verkapt worden (QT, Quantitative Tightening, tenzij de beurzen te erg van de kook raken aldus FED-gouvernante Mester). Het nare nieuws is bekend. Straks elk kwartaal een renteverhoging van 1/4 % tot de markt te hard tegenstribbelt, wat bij 2% zou zijn. Dus de 10-jaars rente niet in sneltreintempo naar 2% en dat betekende kennelijk ook een onverwacht wat zwakkere dollar.

Olieprijzen stijgen maar door en de ECB waarschuwde dat olie erg duur kan blijven of nog veel duurder kan worden, omdat dat moet ter bestrijding van de klimaatcrisis.

Bitcoin heeft volgens Timmer van Fidelity nu net zo'n soort bodem op $ 40.000 nu als vorig jaar op $30.000. Bitcoin is de laatste tijd wat minder volatiel en als bitcoin boven $40.000 kan blijven, dan zou het ook mee kunnen vallen met de correctie op de beurs. Het slechte narratief is de -20% van 2018. Het horrorscenario 2000-2003. Mijn horrorscenario is overigens het Chaotische Neergangscenario, gepland rond 2024-2026 in ons boek. Dit jaar zie ik het nog niet gebeuren, maar met een beetje veel pech is het wel mogelijk (pandemie, faillissement China, klimaatrampen, misoogsten, inflatie-explosie met dramatisch ingrijpen centrale banken).

Iedereen zit zich te (leed) vermaken met de teloorgang van voormalige beursheldin Cathie Wood en ARKK, de ETF vol me steeds meer verliesmakende technologie. Te veel hier de spot mee drijven is een signaal dat we niet al te ver meer afzitten van de bodem van de meeste wonderaandelen. Sommige krijgen enorme klappen, zoals Adyen op de AEX, maar dat is ook een ongelooflijk duur aandeel. Misschien oppikken als koopje bij een PE (koerswinstverhouding) van 100? Of misschien toch nog even langer wachten. Een PE van 50 was kennelijk te veel voor ASML en nu zitten we al onder 40, niet zo gek voor zo''n wonderaandeel, maar niemand zou verbaasd zijn als de PE naar 30 gaat. Heel wat wonderaandelen van de NASDAQ zijn 50 tot 70% gedaald en ze lijken nog steeds niet goedkoop in mijn ogen. Niet naar de winst an 2022 kijken, maar naar die van 2023 en 2024, dan wordt de blik misschien anders. De markten kijen nu overigens meer naar winst en minder naar omzetgroei. Vorig jaar dacht men dat na omzetgroei winstgroei vanzelf zou komen, maar dit jaar is men daar minder stellig over. Zo viel de omzetgroei van Just Eat Takeaway tegen, maar de belofte van snel dalnede verliesmarges en het niet overhaast zoeken van een oplossing voor de bleeder in de VS was toch goed voor beursherstel.

Momentum is nog steeds king en value heeft nu vaak het mooie momentum. All time highs voor NN (terecht), echt never sell Shell, ING lekker ding etc. Long term losers zoals bouwbedrijf BAM zit ineens in de lift. 

Charlie Munger kocht Alibaba en sindsdien lijkt het wat beter te gaan met de relatief zeer goedkope Chinese tech. De speculatieve bouwfondsen hebben het moeilijk en komen niet meer aan dollarkredieten. Banken kijken zelfs zuinig naar de bouwbedrijven van de lokale overheden. Er is/ wordt kennelijk vee te veel gebouwd in China met zijn krimpende beroepsbevolking. Een goede bouwcrisis duurt de nodige jaren. Sommige analisten zien daarom minder dan 5% groei dit jaar, zelfs nu de centrale bank daar de rente gaat verlagen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten