Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
16 juni 2010
Weimar
Van Erfurt gingen we een dikke twinig kilometer verder naar Weimar.
Weimar is vooral bekend van de Weimar republiek, waarin een periode van hyperinflatie kwam. Zie het plaatje van de postzegel van 50 miljard mark (hoger is men niet gegaan. In 1923 kwam de rentenmark (in 1924 vervangen door de reichsmark) die even veel waard was als 1000 miljard oude mark).
Na de eerste wereldoorlog was Berlijn niet acceptabel als hoofdstad en daarom week men uit naar Weimar om daar een parlement te stichten. Na een week had men hier genoeg van en keerde men terug naaar Berlijn. De Weimar republiek functioneerde dus nooit in Weimar, misschien een reden dat het zo'n ramp was.
Weimar is de Goethestad. Een prachtig stadje. De vorst Carl August gaf Goethe alle ruimte. Goethe werd hierdoor een belangrijk staatsman en hij kon een enorme push aan het theaterleven geven. Carl August gaf Goethe een huis, dat nu een museum is (zie plaatje) met alles wat Goethe verzamelde (dat was heel wat. Hij werd oud en kreeg zijn hele leven cadeaus. Hij verzamelde niet op waardevolle objecten maar op thema (het ging om het verhaal) en als je daarvoor een kopie moest laten maken dan deed hij dat). De sporen van Goethe en zijn toenmalige vriend en mededichter Schiller zie je overal in de stad. Ook in het stadspark aan de rivier zie je overal de romantiek van Weimar inclusief nagebouwde Romeinse ruïne.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten