27 juni 2010

Karlovy Vary


Karlsbad (Karlovy Vary) in west Bohemen is het bekendste kuuroord van Tsjechië. Daar komt die Boheemse levenswijze vandaan. Vanaf de oevers van de rivier gaat het steil omhoog. Op die manier kun je bronnen krijgen die van alles uit de diepte naar boven doen borrelen. Die hebben ze twaalf (en als dertiende wordt Becherovska genoemd, de kruidenborrel van Jan Becher uit Karlovy Vary die zelfs zijn eigen museum heeft).

Als je vanaf het station de stad in wandelt dan zie je eerst een vrij normale oude Tsjechische stad. Totdat je rechtsaf slaat naar de bronnen langs de rivier. Het begint met een stalinistisch uitgehouwen betonblok waarvoor wat altstad is gesloopt. Hier houdt men het jaarlijkse filmfestival. Daarna zie je waanzinnige luxe. Zeer mooie hotels huizen en juwelier na juwelier om met name de talrijke Russische toeristen te kunnen bedienen. Boheems kristal is natuurlijk ook in de aanbieding.

Je ziet hordes mensen met hun bekertje de bronnen langslopen om overal het geneeskrachtige water naar binnen te slaan. Karlovy Vary is een van de weinige plaatsen in Tsjechië waar water goedkoper is dan bier. John probeerde zonder bekertje met zijn handen water naar binenn te slaan, maar daar was het toch te heet voor (bekertje echt nodig om water af te laten koelen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten