Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
27 augustus 2011
Op naar 9/21: Plan B(ernanke)
De markt begint nog eerder dan ik dacht een hele poppenkast te maken van wat de FED op 21 september gaat doen (men zit daar jaar meer in over 9/21 dan 9/11). En ze gaan iets doen, keurig langzaam uit te lekken via proefballonnetjes in de o.a. de Wall Street Journal via John Hilsenrath.
Bernanke is de baas, maar heeft te maken met drie tegenliggers die eerst voor het blok gezet moeten worden. Fed goeverneur Hoenig heeft al aangegeven niets te zien in een nieuwe operate Twist (verlenging looptijden).
Er beginnen nu complottheorieën te ontstaan waarom Bernane niets zei over nieuw te voeren FED politiek.
De eerste theorie is dat hij de rest van de FED niet voor het hoofd wil stoten nu hij nieuwe ideeën er via de pers nog niet door heeft geramd. het staat bedachtzamer als het na twee dagen wikken en beschikken op de komende FED vergadering wordt besloten.
Een tweede theorie is, dat Bernanke zich in moet houden om de republikeinen niet te veel te treiteren. Veel republikeinen hebben gezegd dat Bernanke zijn biezen moet pakken als hij nog meer gaat verruimen vóór de verkiezingen in 2012. Goeverneur Perry van Texas heeft al gemeld dat hij dan persona non grata is in Texas.
Niet zonder reden meldde Bernanke in Jackson Hole dat hij zich beland voelde in een soort rodeo bij het bepalen van het beleid.
Een derde theorie is dat de FED zich koest moet houden totdat compaan Trichet er een beetje uit is wat hij met Griekenland en andere zondaarzwijntjes moet aanvangen. Griekenland moet nu immers voor elkaar krijgen dat 90% van zijn genoteerde schuld geswapt wordt naar het voorstel met collateral (een zerocouponbond; Griekenland signaleert steeds heftiger dat ze het ophoesten van die zerocouponbond een veel te zware last vindt). Er moeten nog meer plannen komen dan alleen Giekenland in de lucht houden. Misschien dat de FED een handje gaat helpen.
Een andere theorie is dat QE3 niet zo krachtig zal zijn als QE1 en QE2 en er een list verzonnen moet worden om QE3 toch krachtig te maken: QE3 zou wereldwijd tegelijk toegepast moeten worden, misschien niet door de ECB maar wel tegelijk met de VS ook in het VK, Japan, Zwitserland en nog enige inspanning van China en andere landen erbij.
De bovenst fotot is uit de NYT, waar je de tijdgeest kunt zien: monetair beelid wordt niet alleen meer in de VS gemaakt, maar ook Europa is voor de afwisseling eens een keer belangrijk.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten