Kick the can down the road. Maar dat lukt na eind april niet meer. Er is geen weg meer.
Syriza krijgt enorme bijval in Griekenland voor het verhogen van de minimumlonen, herstellen van de pensioenen en verhinderen van privatiseringen. Brr, denken de mensen bij de spoorwegen, wij hebben drie maal zo veel personeel als een normale spoorwegmaatschappij, dat gaat niet goed aflopen bij privatisering. Belastingverhoging? Niemand die dit gelooft voor de rijken, ook Varoufakis was stomverbaasd dat Dijsselbloem dit een mogelijke hervorming vond, dat hogere belasting in Nederland kon was voor hem gewoon niet voor te stellen.
Syriza wordt steeds meer gedwongen zich te houden aan de verkiezingsbeloften.
Men begint nu steeds meer te suggereren dat Syriza inderdaad eind van de maand niet gaat betalen, zelfs niet aan het IMF.http://www.zerohedge.com/news/2015-04-14/greece-out-funds-month-end-%E2%80%93-default-and-drachma-imminent met enige steun vanuit FT alphaville. Zerohedge is natuurlijk niet een geweldige bron, want zij zien alleen maar ellende, dat zien ze als hun bestaansrecht.
Toch zegt de logica dat er iets mis moet gaan met Griekenland. Duitsland is het zat. Met die clown van Varoufakis gaat men geen zaken meer doen. Griekenland moet het zelf maar uitzoeken.
Ondertussen is het overschot op de overheidsbegroting van Griekenland exclusief rentebetalingen weer fiks negatief aan het worden.
Zonder hulp van de ECB en de EU kan Griekenland niet te betalen.
Wat gaat er dan gebeuren?
1. Syriza gaat pensioenen verlagen, minimiumlonen verlagen en doet alles om Duitsland te behagen en wordt dan overladen met gelden vanuit Europa
2. Syriza houdt zich aan de verkiezingsbeloften. Geen geld uit Europa.
3. Men houdt een referendum om de euro te behouden met als consequentie naar de pijpen van Duitsland te dansen of invoering drachme.
4. Griekenland betaalt niet op tijd maar zegt te hopen ooit te gaan betalen via wonderbaarlijke inkomensbronnen
Scenario 4 is de voorlopige inzet, maar Duitsland is dat zat. Dat leidt tot scenario 3, een referendum. Als dat snel gehouden wordt leidt dit tot grexit, anders komt de oude regering terug die scenario 4 wel geloofwaardig kan verkopen.
Ondertussen zien we dat de Spanjaarden wat minder overtuigd raken van de geneugten van Podemos, hun Syriza. Het is de Spaanse, Italiaanse en Portugese regering veel aan gelegen Syriza te laten verongelukken. Met de hulp van Duitsland en een boos IMF (iedereen betaalde tot nu aan heet IMF, een Grieks precedent is zeer gevaarlijk) moet een en ander mogelijk zijn.
Markten kijken uiterst zonnig tegen Griekenland aan. Men ziet geen enkel kwaad voor de europeriferie ex Griekenland. De markt heeft altijd gelijk zeggen ze, maar als dat niet zo is...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten