7 april 2015

nog maar wat overpeinzingen

De Amerikaanse beurs ging omhoog, terwijl men dacht dat deze een dreun moest krijgen door de slechte groei van de werkgelegenheid. Misschien is men te pessimistisch, te bang geworden zoals het enorm aankopen van puts (zie plaatje van gisteren) wel een teken hiervan.

De olieprijs liep flink op, dat was toch niet helemaal volgens het Iranboekje. Wellicht vertrouwt men erop dat de republikeinen/ Netanjahu de deal nog in gruzelementen kunnen gooien. Er zijn wat tekenen van meer vraag en de spoorwegen laten minder olietransport zien in de VS.

De goudprijs is wat op aan het lopen. Dat is misschien door de ineens weer zwakke dollar. Iedereen bijna zit nu toch wel uitzonderlijk extreem long dollars en dan gaat het de andere kant op dan iedereen wil, zo masochistisch is de markt dan weer wel.

En verder is er veel goed nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt. De prijzen stijgen degelijk en men koopt rustig door terwijl het toch te koud was. Het zijn niet zo zeer de millennials maar de iets oudere generatie die nu een huis moet gaan kopen


De eerste renteverhoging van de FED is uitgeprijsd naar december 2015/2016. Dat klopt wel met de soft patch van de VS, maar als de afzwakking alleen maar komt door de extreme koude in het noordoosten, dan gaan de FED-gouverneurs hun praatje niet aanpassen dat ze de rente dit jaar nog twee keer gaan verhogen.
De nu nog sterke dollar kan de FED van verhogingen afhouden volgens Hamilton http://econbrowser.com/archives/2015/03/output-employment-and-unemployment-some-updated-results
En al helemaal als ze bij de Taylor rule de brede werkloosheid hanteren in plaats van de gewone werkloosheid.
Maar dat gaan ze niet doen. Eerder nog gaan ze iets roepen over financiële stabiliteit denk ik.

Er beginnen toch langzaam wat verhalen te komen dat zo'n extreem lage rente toch niet zo'n goed idee is om de economie aan te zwengelen. Je laat de pensioenspaarder te veel risico nemen en maakt sparen voor het pensioen toch wel een heel dure zaak. Een en ander zorgt voor meer ongelijkheid in inkomens en vooral vermogens. Het bedrijfsleven denkt dat je op investeren niets kunt verdienen. Banken denken dat al helemaal en rekenen een high yield tarief voor het midden - en kleinbedrijf. De ABN forceren meer krediet aan midden- en kleinbedrijf geven is denk ik zo gek nog niet. Banken hoeven veel minder rente te betalen maar vragen nog even veel of meer aan de kleine consument/ bedrijf. Dat gebeurt ook in de VS, vorige week maakte John Mauldin zich hier nog boos over.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten