15 april 2015

Hitler versus Poetin

Op de Belgische tv is er een reeks documentaires bezig over Hitler. Hoe kon hij zo veel mensen achter zich krijgen?
In de eerste aflevering zie je hem als de loser die een extreme beweging op touw zet, opgeborgen wordt in de gevangenis en de tijd heeft Mein Kampf te schrijven.
Eerst wordt hij als veel te extreem gezien en krijgt hij niet veel mensen achter zich.
Dan ineens wel en even later wint hij de verkiezingen in 1933. De gevestigde orde (von Papen) staat toe dat hij de macht grijpt, hij denkt dat Hitler eenvoudig in toom te houden is. Je ziet Hitler als een begenadigd redenaar, alhoewel je nu je niet voor kunt stellen dat mensen al dat bombasme en extreme taal zo meeslepend vonden. Maar je zag het wel.
Dan de tweede aflevering. Hierin zie je Hitler extreem scoren. Zijn economisch beleid is een doorslaggevend succes. Duitsland komt militair kijken in Oostenrijk en Oostenrijk sluit zich met groot enthousiasme aan bij Duitsland. Idem voor de Sudetenduitsers in Bohemen. Zeer vrijwillig allemaal, men dacht zo betere tijden tegemoet te gaan, net als in Duitsland was gebeurd.
De media waren zo pro Hitler dat enorme aantallen mensen echt heulden met Hitler. Men was verontwaardigd in Duitsland/Oostenrijk dat niet de hele wereld Hitler geweldig vond.
Hitler wilde de grenzen van 1918 herstellen, het onrecht, de catastrofe ongedaan maken.
Daarna pakte Hitler Polen. Heel eenvoudig, maar Engeland en Frankrijk verklaarden Duitsland de oorlog. Duitsland pakte daarna de Benelux en via een Blitzkrieg vermaalde hij het Franse leger. Een enorme militaire prestatie. Hitler werd op handen gedragen. De militaire leiding had zich verzet om Duitsland naar een oorlog te leiden, vooral ook omdat men dacht dat Duitsland die niet kon winnen. Hitler dacht dat het regiem van Engeland snel zou instorten, gezien het handelen van o.a. Chamberlain. Dat viel vies tegen.


Het interessante is de parallel met Poetin. Hij bracht economische groei na een enorme depressie. Ook hij heeft wrok tegen het onrecht van vroeger, het uit elkaar vallen van de Sovjet Unie en wil ook de grenzen terug. Hij krijgt enorme steun van de mensen in Rusland, die zich steeds meer verbazen dat de rest van de wereld Poetin niet als grote leider ziet. Hij pakt De Krim. De mensen daar vinden het geweldig. Nu maar hopen dat de parallel niet te ver doorzet.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten