De olieprijs is de laatste dagen flink aan het stijgen. De productie in de VS is licht aan het dalen en meer daling zit in de pijplijn, de treinaandelen geven verdere daling aan en vooral natuurlijk het aantal rigs dat tig procent omlaag is. Maar per rig wordt bijna twee keer zo veel geproduceerd als enkele jaren geleden. De kostprijs van schalieolie is flink aan het dalen en dat kan doorzetten. Daardoor zit een terugkeer naar een olieprijs van $100 er nog niet in zonder oorlog in het Midden Oosten of een andere calamiteit.
De vraag naar olie is aan het stijgen volgens de IEA en dat is een omslag in de trend. De schattingen van de vraag liepen het meest parallel met de olieprijs
Het plaatje van Bianco laat zien hoe nauw de olieprijs correleerde met de verwachte groei in de wereld. De huidige stijging van de olieprijs is daarom niet zo'n slecht nieuws.
Bianco had betrekkelijk snel vorig jaar gezien dat de olieprijs veel zou gaan dalen. De laatste tijd schrijft Bianco fanatiek dat de olieprijs nog verder naar beneden moet. Hij ziet de vraag niet herstellen, het wordt niks met de groei in de VS en China.
Hij vertrouwt de huidige stijging van de olieprijs voor geen cent. De speculanten hebben hun posities niet voldoende afgebouwd. De grondstoffenbeleggers zitten als gekken olie te kopen. De olie ETF's zijn enorm in omvang toegenomen en dat is niet in lijn met de 50% daling van de olieprijzen.
Bianco wijst vedre erop dat bijna iedereen een sterk stijgende olieprijs voorspelt. dat gaat even slecht uitkomen als die voorspellingen voor een hogere rente (dat had Bianco inderdaad goed gezien het afgelopen jaar).
Royal Dutch Shell gaf natuurlijk vorige week een enorm krachtig signaal dat zij niet geloven in een blijvend lagere olie- en gasprijs met hun bod op BG. Andere beleggers, hedgefondsen hebben ook enorm doorgekocht.
Bianco gelooft daarom niet dat dit een gezond herstel van de olieprijzen is. De extra productie van Saoedi-Arabië moet nog door de markt verteerd worden. Obama gaf aan dat de sancties tegen Iran onder bepaalde voorwaarden sneller verzacht kunnen worden dan de markt dacht.
Toch lijkt het erop dat de olieprijs aan het stabiliseren/stijgen is, al kan er natuurlijk snel weer een correctie komen als het economisch herstel in het tweede kwartaal in de VS niet duidelijk boven 3% komt. Inzetten op een forse stijging van de olieprijs is nog steeds een hachelijke zaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten