11 augustus 2016

Negatieve rente drukt economische groei meer dan Brexit

Het CPB verraste met een 0,5% neerwaartse bijstelling van de verwachte groei voor Nederland in 2017 naar 1,6%. Men gaf de schuld aan Brexit. Daarnaast noemde men de negatieve invloed van de verwachte korting op de pensioenen die voor lagere consumptie ouderen zal gaan zorgen. Dat lijkt voor 0,1-0,2% te zorgen. Het CPB zat verder gewoon aan de hoge kant en er was ook zonder Brexit een noodzaak de groeiverwachting te verlagen.

De negatieve rente zorgt niet alleen in neergang van onze pensioenen maar ook voor hogere spaarquotes van de werkenden. Zij zien dat ze meer moeten gaan sparen en doen dat dan ook. Zorgelijk is ook dat het bedrijfsleven door de negatieve rente vindt dat het minder moet gaan investeren. Voor Nederland zou dit een druk van 0,2-0,3% minstens moeten zijn, ongeveer de tegenvaller ex brexit en ex lagere gasproductie die het CPB moest rechtzetten.

negatieve rente werkt niet, het zorgt niet voor een steilere rentecurve en ook niet voor hogere inflatieverwachtingen, bedrijven gaan er niet meer door investeren en particulieren gaan hierdoor meer in plaats van minder sparen

Er is hoop dat overheden nu extreem lang gaan lenen en meer gaan investeren, maar in 2017 lijkt dit voor Nederland niet te gaan gebeuren.


De Wall Street Journal over negatieve rente Negative rates backfire - data from countries such as Germany, Japan, Denmark, Switzerland, and Sweden suggest the adoption of neg. rates is encouraging consumers to
save more and businesses to spend less (the opposite of what central bankers intended).
Economists think NIRP has reinforced a sense of caution and gloom, making consumers and
companies less optimistic about the future, while also raising doubts about the ability of
central bankers to manage the economy. WSJ http://goo.gl/cfnyT5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten