21 augustus 2016

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De S&P was ook deze week haast niet van zijn plaats te krijgen, terwijl men toch drie dagen met een flinke ‘gap’ naar beneden opende op Wall Street. De cyclische aandelen deden het goed, de dividendsectoren slecht. De rente steeg dan ook een beetje. Europa en japan deden het slechter vanwege een zwakkere dollar.
De olieprijs steeg opnieuw flink.

De industriële cyclus lijkt te verbeteren. De productie steeg vorige maand 0,7% in de VS, de bezettingsgraad steeg ook (dat betekent groei van de investeringen), de leading indicators met 0,4%. Het sentiment van de huizenbouwers, NAHB, steeg van 58 naar 60. Housing starts 2,1% omhoog, vergunningen stabiel. Initial claims voor werkloosheid bleven zeer laag.
Een en ander wijst op een einde van de winstrecessie in de VS in het tweede kwartaal en daarmee verdwijnt de belangrijkste recessie-indicator (overigens lijkt de recessiekans toch een pietsje toe te nemen, maar voor de komende negen maanden toch minder dan 10%). De Phillyfed ging omhoog en de Empire State Index omlaag, zodat we niet erg duidelijke voorsignalen van de ISM hebben.
De prijzen waren gemiddeld onveranderd vorige maand in de VS (0,9% op jaarbasis; de kerninflatie was 0,1% omhoog, 2,2% op jaarbasis)
.
Het sentiment van het bedrijfsleven in het VK zakt hard in en daarmee is een recessie aldaar via lagere investeringen en inzakken vacatures haast niet meer te voorkomen. De producentenprijsinflatie schiet omhoog door het zwakke pond.

FED-gouverneur Williams pleitte voor een hoger inflatiedoel dan 2% om zo het geloof in een ruim monetair beleid verder te vergroten. De dag erna zei hij wel dat de economische omstandigheden verbeterd waren en dat er toch een renteverhoging mogelijk is. De FED probeert krampachtig de markt te laten geloven dat ze misschien in september al de rente gaan verhogen, maar diezelfde markt zegt dat dit volstrekt kansloos is. De notulen van de FED lieten verdeeldheid zien, maar ook een niet uit te bannen wens om de rente minstens 1* per jaar te verhogen.
Yellen mag komende week gaan vertellen wat zij voor nieuwigheid in het monetaire beleid ziet, of ze negatieve rentes kan tolereren en of helikoptergeld uit den boze is dan wel de arbeidsmarkt sterk genoeg is om voldoende leden van de FED de stuipen op het lijf te doen jagen om naar het rentewapen te grijpen.

De Bank of Japan is bezig met een heroverweging van het monetaire beleid. De kerninflatie zakt flink weg, maar helikoptergeld vinden ze voorlopig een groter kwaad.

De werkloosheid ging 0,3% omlaag in Frankrijk en kwam zo net onder 10%. De ZEW ging weer omhoog, de Duitse beurs volgend zoals gewoonlijk.


Buitenlandse investeringen in China gingen flink omhoog. De industriële productie in Japan ook, maar de detailhandelsverkopen daalden 1,3% op jaarbasis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten