8 oktober 2016

de rente stijgt, maar ...

Centrale banken weten het niet meer. Niet dat ze het hiervoor wel geweten hebben, maar toch. Het grote monetaire experiment gaat de stoere fase van het blijspel verlaten. Het wordt een drama. Kniertje hoor je het al zeggen: de QE wordt duur betaald. De hoge heren komen goed weg, maar de gewone man mag inleveren, zit zonder baan of een onzekere, niet vaste baan. Het gaat fout met zijn pensioen.
De persmensen van de ECB zeggen dat er bij de laatste vergadering niet gediscussieerd is over het verminderen van QE, niet dat ze QE echt niet gaan verminderen.
De vroeger grootste duif Evans meldt dat hij een renteverhoging in december zo gek nog niet vindt als de economie niet verslechtert en de inflatie aantrekt (niet ondenkbaar bij de huidige olieprijzen).

De Bank of England zit sneller dan gedacht in de traditionele fase van aanval op pond bij te royaal monetair beleid.
Inflatie. Zou het toch kunnen?

In de VS wel, in het VK nu door de val van het pond ook (o, wat steeg de impliciete inflatie van de index linked bonds een boel vrijdag).
En dat op een moment dat er toch wel heel erg getwijfeld wordt aan QE. Politici beginnen een duit in het zakje te doen. Waar blijven de huilende weduwen die aan de benen van Draghi gaan hangen om hem te smeken de rente te verhogen zodat haar karige pensioentje niet geheel weg wordt gekort. Er zijn nog steeds geen demonstratie is op de Maliebaan tegen het onzalige beleid voor spaarders van de ECB, ook niet in Frankfurt.
De Amerikaanse rente is weer eens marginaal boven mijn modelrente. Misschien gaat het model breken, na decennia. De rente is te ver gedaald, te lang. De trendbreuk moet komen van een decennia lange daling van de rente naar een decennia lange stijging. De QE factor komt nu op de proppen as een nieuw gevaar, misschien zoals Richard Koo al jaren geleden riep. Als de centrale banken van QE af moeten, dan gaat de rente onvermijdelijk hoger worden dan de macro aangeeft.


Voorlopig blijft het verhaal dat de rente even boven de modelrente moet uitkomen, maar dat zonder een echte verandering van het monetaire beleid en zonder dat secular stagnation niet langer het basisscenario blijft, is noemenswaardige rentestijging nog steeds moeilijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten