30 oktober 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De meeste beurzen waren opnieuw niet vooruit te branden, terwijl het economisch nieuws en de winsten toch in orde waren. Hogere rentes, de 30-jarige euroswaprente doorbrak zelfs de 1%. Dit kwam door angst voor een minder lieve FED, een ‘taper’ van de ECB, bezorgdheid van de BOE over het pond en de Boj die ook niet meer weet hoe het verder moet. Door hoop op fiscale stimulering die een lage rente minder noodzakelijk zouden maken. Daarbovenop hogere inflatieverwachtingen (alhoewel dit beter winstgroei inhoudt) en angsten dat Trump het toch redt. Amazon viel tegen en met Apple was men niet blij. Dat allemaal zou de bulls in bedwang houden.

Trump doet goede zaken vanwege boosheid over exploderende kosten van Obamacare/ gezondheidszorg en de FBI-onderzoeken naar opnieuw e-mails van Hillary, iets dat haar jaren vleugellam kan maken/ tot ‘impeachment’ kan leiden. De gedwongen omkooppraktijken voor politici doen zijn zaak ook goed, maar de dames laten hem nog in zo’n grote getalen vallen dat hij het toch wel niet zal redden. Men knaagt aan de stoelpoten van Paul Ryan, maar bij een smadelijke nederlaag van Trump zal hij het misschien nog wel redden.
Kennelijk allemaal niet goed voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen volgens beide toonaangevende surveys.

Flash PMI’s waren goed, meer dan verwacht omhoog en de groei van het Amerikaanse BNP in het derde kwartaal met 2,9% viel ook mee.
ECI, employment cost index, steeg opnieuw met 0,6%, net als de 1,7% voor PCE geen inflatieprobleem aangevend (maar inflatie stijgt wel door hogere olieprijzen en sneller stijgende producentenprijzen in China). 
Solide 0,5% groei in het VK in het eerste kwartaal na het referendum, vrijwel niemand had dat gedacht, maar de Brexit is nog niet gebeurd.

Tot op heden was volgens Bloomberg 78% (69% normaal) van de Amerikaanse winsten beter dan de omlaag geprate verwachting, met een ‘beat’ factor van 6,16% (4% normaal). Genoeg voor een stijging van ongeveer 2% van de winsten in het derde kwartaal en dat zou het einde van de winstrecessie markeren.

De Japanse beurs profiteerde van de zwakke yen en ook in China waren de beurzen niet onvriendelijk. De ijzerprijzen gingen omhoog, maar de olieprijzen omlaag o.a. door Russisch pochen over uitbreiding van de productie (met Irak en Iran ook in een recalcitrante stemming om de productie te beperken) en hogere olievoorraden in de VS.


Rajoy mag eindelijk een regering vormen in Spanje en de Walen gaan dan toch maar akkoord met Ceta. Portugese schuld werd niet helemaal junk, de Italiaanse bank Monte Paschi blijft een jojokoers houden: na verdubbeling weer 40% daling. Oostenrijk geeft een 70-jarige lening uit, nu de rente nog laag is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten