De S&P ging onverdroten voort met het zetten van all time highs, overigens wel met muizenstapjes. Er kwam wat meer ongerustheid over de belastingverlagingen in de VS (de twitteroorlog van Trump met de belangrijkste dissidente republikeinse senator Corker hielp ook niet) en bijvoorbeeld Goldman Sachs ziet slechts 0,1-0,2% extra groei en zelfs dat kan nog tegenvallen (geen deal en er is enig herstel van spaarquote nodig die kan optreden bij tijdelijke belastingverlaging).
Minder geloof in reflatie dus en meer geloof in geleidelijke langdurige afbouw van QE door de ECB zorgde voor een lichte rentedaling.
In de VS waren de retail sales sterk (er was nog meer verwacht, maar dit is goed genoeg om de voorspellingen voor de kwartaalgroei weer iets naar boven op te poetsen richting 2%+).
De inflatie steeg met 0,5% in één maand vanwege de hogere benzineprijzen (door Harvey). De kerninflatie verbaasde weer in neerwaartse zin met 0,1%.
Trump is met presidentiële besluiten bezig Obamacare te gronde te richten.
Subsidies worden ingetrokken en kleine bedrijven met gezonde deelnemers mogen goedkoop gaan poolen, de zaken onbetaalbaar makend voor de rest. Via waivers per staat kan Obamacare verder worden gesaboteerd. Verzekeraars weten nu niet meer welke premies ze moeten vragen, hun koersen daalden.
Trump probeerde de Iran-deal van Obama ongedaan te maken, maar durfde toch niet de eindstap te nemen, omdat de rest van de wereld en Tillerson dan in opstand komen. De positie van Tillerson wankelt ook, maar hij kreeg steun van Kelly die anders er ook mee zou willen ophouden.
Mnuchin steunde Powell als kandidaat voor de stoel van Yellen. Warsh wordt gepruimd door de markt, maar columnisten als Tim Duy, de grote FED-expert, vegen de vloer aan met Warsh, daar heb je niets aan bij een (dreigende) recessie.
Het consumentenvertrouwen (University of Michigan) steeg verder, maar het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf in de economie (NFIB) daalde duidelijk.
Sinds kort houdt men er ineens rekening mee dat er helemaal geen deal komt met het VK over de Brexit. Dat zou meer chaos betekenen, maar voorlopig is wel een deal het basisscenario.
Industriële productie steeg flink in Italië en de groeiverwachtingen voor het derde kwartaal gaan daardoor omhoog.
In China is men bezig met het partijcongres dat XI nog steviger in het zadel moet helpen. Corruptiebestrijding lijkt over het hoogtepunt heen en me is druk bezig de second tier miljoenensteden vol infrastructuur te stoppen. Import groeide flink, export ook wel.
Het winstseizoen is begonnen. De winsten van de banken lijken goed, weliswaar tegenvallende handelswinsten. Er was echter nog meer verwacht. De verwachtingen zijn erg hoog. Angsten voor tegenvallende belastingverlagingen, waarschijnlijk gefaseerd over jaren, zorgden voor angsten voor de 2018 cijfers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten