14 juli 2020

nieuwe lockdowns, slechte winsten, FED verruimt niet, maar overoptimisme zet beurzen weer hoger


Het COVID-19-nieuws is nu zo slecht dat er nieuwe lockdowns komen in o.a. Californië, Melbourne en misschien Sydney, Texas, Arizona, Florida. Het aantal doden klimt daar nu toch weer, zelfs exponentieel in sommige gevallen. In Europa gaat het nog goed, al zal het toerismeseizoen wel een en ander gaan verpesten. Voorlopig lijkt de beurs zich niets aan te trekken van het matige coronanieuws, maar de S&P500 zet de laatste weken echter even geen nieuw hoogtepunt.
[plaatjes: het is tegenvallend dat nu al het herstel (even?) omslaat in afzwakking]

Het sentiment is veel te positief geworden. Tesla is een duidelijk voorbeeld, Robinhood natuurlijk ook en de kapper vraagt weer naar aandelenadviezen.


Men begint via o.a. geldgroei uit te leggen waarom de stijging rationeel was (niet door een new era zoals in 2000 waarin technologie oneindige winstgroei zou hebben, meer dan wat als maximum werd aangenomen van 10-15%, maar nu dus meer dan 20%, omdat de beursgorilla’s eindeloos kleinere bedrijven konden kopen met een lagere PE dan de eigen). Deze keer, omdat er gewoon zo veel nieuw geld was en de FED c.s. gewoon zo veel kochten dat er niet genoeg meer overbleef om TINA te verzadigen. FOMO zorgde voor erg sterk momentum.
Maar het geld gaat opdrogen, niet helemaal, maar minder zondvloed.
Balans FED krimpt (vanwege de goede reden: banken hebben minder noodkrediet nodig, maar toch: minder liquiditeit hierdoor, de piek van eind juni viel samen met de voorlopige piek van de S&P500). Extra aanvulling overheid van inkomen wordt minder.  Omzetten kunnen nog niet overal terugkeren naar normaal, waardoor het niet goed kan gaan met winsten en investeringen.

Behavioral Finance zegt dat winsten over het tweede kwartaal gaan tegenvallen. Management van winstvooruitzichten zal het in veel gevallen noodzakelijk maken extra voorzieningen te treffen, waardoor winstherstel daarna weer mogelijk is. Over het tweede kwartaal mag men immers rampzalige resultaten rapporteren want het was een rampkwartaal, maar men moet gaan vertellen dat het daarna beter zal gaan. Dus je neemt nu de tegenvallers. Dat zit onvoldoende in de winstvooruitzichten, men rekent er zelfs op dat de winsten normaal zullen meevallen versus de omlaag geprate verwachtingen. Of de beurs daardoor van streek raakt is onduidelijk, want het zullen vooral zogenaamd eenmalige voorzieningen zijn die de operationele winst niet zo hard hoeven te raken (en men waardeert op operationele winsten bij ongoing business). Je ziet het een beetje vandaag aan de eerste cijfers van de bankwinsten. Die waren niet goed, er werd meer dan verwacht gereserveerd, voorzieningen getroffen. Enige daling van de bank ETF, maar de S&P500 kon desondanks en ondanks het matige coronanieuws toch alweer iets omhoog.


Dr. Copper moet het nu zeggen: meteen doorbraak of eerst een teruggang waarna de sprong naar voren gemakkelijker wordt. Ik stem voor teruggang eerst.
De olieprijs is eveneens zeer kwetsbaar. Reculer un peu, pour mieux sauter. Ook hier. Problemen met herstel wereldhandel dreigen, ook al gaat het goed met export China.
De obligatiemarkt heeft twijfels aan dr. Copper. Inflatieverwachting zou weer wat kunnen dalen als dr. Copper het moeilijk krijgt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten