26 juli 2020

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week en enig commentaar


De economische cijfers over juni laten herstel zien, daarna lijkt corona weer roet in het eten te gaan gooien. In de VS lijken de positieve economische verwachtingen (Economic Surprise indices) over hun hoogtepunt heen. Een moeizamer herstel dan de verwachte halve kracht+ V, zoals de flash PMI’s ook aangeven. De huizensector is sterk, maar verder gaat het moeizamer. Initial claims voor werkloosheid veel te hoog, inclusief werklozen door pandemie is werkloosheid aan het stijgen, al geeft het officiële werkloosheidscijfer tot op heden een daling aan en forse groei werkgelegenheid. Arbeidsmarktcijfers zijn erg moeilijk te interpreteren op het ogenblik.

 Iets dalende koersen, bij de Nasdaq vooral vanwege Intel Inside, waar ASML dus ook last van had. Technologie had een moeilijke week waarbij bijvoorbeeld de zonder meer fraaie cijfers van Microsoft toch niet goed genoeg waren om de koers vooruit te branden. Met de winstverwachtingen voor de hele beurs een jaar vooruit  gaat het overigens nog steeds verrassend goed voorwaarts
En dat is tegenvallend, omdat een zwakke dollar de aandelenkoersen vleugels zou moeten geven. Das war mal einmal. Goud wel omhoog. Sinds de FED werd opgericht is de dollar in goud uitgedrukt met 99% gedaald.
Daarnaast was China vooral vrijdag in mineur door alle herrie over gesloten ambassades in Houston en Chengzhou.

De triomf in Europa vanwege het akkoord nadat Rutte slappe knietjes had gekregen (en dat in tegenstelling tot Action dat een medewerker ontsloeg vanwege diefstal van een plastic tasje van 3 cent) leidde niet tot een even jolige stijging van de koersen. Uiteindelijk toch een goed resultaat waarbij Italië goedkoop kan blijven lenen nu de AAA-rating van de noordelijke landen niet in gevaar is gekomen.

Het stijgende aantal coronabesmettingen in de wereld zette door, maar minder exponentieel en met meer maatregelen in aantocht. Het dragen van een mondkapje is niet langer onzin volgens Trump, maar een patriottische daad. Nederland blijft achter bij dragen van mondkapjes omdat de experts zo heftig geroepen dat mondkapjes onzin zijn en dat er nog steeds niet genoeg onderzoek is om de effectiviteit te demonsteren. 1,5 meter afstand houden en handen wassen blijft het enige devies. Maar men houdt in te veel gevallen geen afstand. Het is als de paus die roept dat je geen voorbehoedsmiddelen nodig hebt bij een kuis elven en dat je dus kuis moet leven. Die opperste kuisheid is nooit bereikt en daarom zijn extra maatregelen nodig gebleken.

Het is jammer voor de jeugd, maar hun losbandigheid moet indien doorgezet leiden tot nieuwe lockdowns en is daardoor een onverantwoord dure zaak geworden, nog afgezien van besmetting van ouderen. Harder ingrijpen is nodig en mondkapjes, meer testen, quarantaine zijn de minst pijnlijke maatregelen. Hopelijk werkt het, dat kan zoals bijvoorbeeld Taiwan demonstreert (maar ook in sommige mondkapjeslanden gaat het niet goed met de besmettingen).  Het virusvaccinoptimisme blijft onaangetast voorlopig, lijkt zelfs verder toe te nemen.

Het slechte coronanieuws is aan het leiden tot afzwakking van de groei, in de verste verten niet in lijn met de eerdere verwachtingen van behoorlijk herstel. Als dit alleen maar geldt voor het derde kwartaal kan men dit naast zich neerleggen, maar gegeven de hoge waarderingen is de vergevingsgezindheid beperkt.

Er zijn wat zorgen aan het opborrelen dat de hardnekkige stijging van de inflatieverwachtingen de FED niet meer zo erg in Sinterklaasstemming kan houden. Coronavrees uiteraard wel. De reële rente volgens TIPS zette afgelopen week een nieuwe all time low.

Er zijn zorgen dat men in de VS niet tot overeenstemming kan bereiken over nieuwe fiscale stimulering na 31 juli. Maar er zal wel weer wat komen, zij het minder genereus dan tot nog toe. De senaat lijkt echter in een zomerslaap.  Maandag vermoedelijk eindelijk actie met nieuw plan van $1000-1500 miljard, zo denkt men. Geen $600 per week, maar $1200 per maand extra inkomenssteun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten