7 juli 2020

Tesla 100 000


Enige tijd had ik het spottend over $1000 voor Tesla als punt om de overspeculatie duidelijk te maken. Ondertussen staat Tesla alweer mijlen hoger. Vroeger hadden we het overmoedig over Dow 100.000, nu zien we de bomen van Tesla tot die hoogtes stijgen.
ISM non manufacturing kwam binnen boven 60, zeer sterk dus, overigens wel veel sterker dan PMI non manufacturing voor de VS. Zo ongeveer alles was sterk behalve werkgelegenheid. Prijzen stijgen weer. Ondertussen weten we dat het weer iets minder hard herstelt door de opgelopen coronabesmettingen met bijbehorende extra voorzichtigheid (maar aantal sterfgevallen valt relatief mee, relatief veel jongeren raken besmet/ in ziekenhuis (voor hispanics in de VS). Maar het herstel zet nog wel door, zo lijkt het, het lijkt een pauze in het herstel. Men spaart zich nog steeds te pletter, een deel hiervan gaat naar beurs en vastgoed. Besparingen zullen wat afnemen en dat is goed voor economisch herstel.

In Duitsland zien we herstel, maar tegenvallend zwak. Idem voor Spanje. Het valt weer eens tegen in de EU.

Hoe anders in China. De regering moedigt speculatie in aandelen aan, zegt dat er hogere koersen nodig zijn en een gezonde bull markt. Dat lieten beleggers zich natuurlijk geen twee keer zegen. De internationale uitstroom keerde om. De yuan die vorige maand nog zorgelijk zwak was, is weer sterk. De rente stijgt. De PMI’s zijn weer sterk. Gewoon weer 6%+ groei in China als je de kommer en kwel eerder dit jaar even wegdenkt.

V-herstel? Kan dat met zo’n ravage in de dienstensector. Normaal in een recessie is dat het eerst wat rommelt in delen van het bedrijfsleven, er daar te veel schulden zijn (zoals het geval was februari 2020) en vaak ook te veel schulden bij de consument (nu niet het geval ex autoleningen) en het vertrouwen steeds verder wegzakt van eerst bedrijfsleven en daarna consument. De FED zit nog te aarzelen met verruiming meestal (nu dus niet). De dienstensector lijdt meestal maar heel weinig (nu dus voor het eerst extreem anders). 

De vraag is of nu dat hevige gerommel weer toch weer doorwerkt in minder vertrouwen, meer voorzichtigheid en reorganisaties om kosten te besparen. Die kostenbesparing is plotseling op gang gekomen en dat geeft aan dat de werkloosheid weer gaat oplopen, maar dat productiviteit kan herstellen (en daarmee de winsten toch zo hoog worden als het voor mij duizelingwekkende optimisme voor winsten in 2020 en 2021 ongeveer aangeeft). D.w.z. toch een W-recessie.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten