23 juli 2020

overpeinzingen: wees tevreden met het huidige beursherstel


De dollar is zwak, ik denk vooral vanwege minder beroep op liquidity swaps door centrale banken, de hoofdreden waarom de balans van de FED de afgelopen maand wat kromp ondanks doorgaande aankopen van leningen etc. De andere reden is de relatief versus Europa en Azië hard oplopende coronabesmettingen, al gaat dat in Europa ook weer de verkeerde kant op. Het evangelie van mondmaskers wordt echter snel en effectief verbreid en de grootste ontkenner, Trump, lijkt te zijn gecapituleerd.

Na 31 juli komt er een nieuwe golf van fiscale stimulering in de VS met een omvang van tussen de 1000 en 3000 miljard dollar. Men blijft scheutig tot aan de verkiezingen en daarna zullen tientallen miljoenen Amerikanen -zo maakt de geschiedenis van bezuinigen na verkiezingen plausibel- nog een paar jaar op een houtje moeten gaan bijten.

Ondertussen gaat het crescendo met de huizenmarkt en voorspelt men toenemende kommer en kwel voor de kantoren-, hotel- en winkelmarkt.
Buffett gelooft weer in banken (hij kocht $800 miljoen in Bank of America), een teken van vertrouwen van blijvende FED-steun en van een niet al te erge regen aan faillissementen.
Techbedrijven doen het goed, chips zijn haast niet aan te slepen en zelfs Tesla maakt nu al vier kwartalen winst (en kan de S&P500 in, het is het Amerikaanse bedrijf met de grootste beurskapitalisatie ooit dat nog niet in die S&P500 zat).
Met China lijkt het weer prima te gaan, er zijn weer oude groeicijfers en Sinovac is een kansrijke koploper in een coronavaccin. Je ziet vooral aan dr. Copper en de ijzerprijzen dat China weer groeit en dat neemt Azië/Oceanië/ DAX op sleeptouw.
De coronacrisis heeft enkele sprongen in effectiviteit veroorzaakt bij thuiswerken, tele-vergaderen, medische consults, onderwijs etc. en maakt minder bedrijfsruimte, minder reizen voor werk mogelijk.

Maar het gaat niet goed met investeringen ex technologie. Die gaan de economische groei pijnlijk tegenhouden.
Toerisme/ horeca, luchtvaart zitten nog steeds in een dodelijke omklemming door het virus.
Met de wereldhandel gaat het niet goed, de handelsoorlog tussen China en Amerika is opnieuw opgelaaid en bij Brexit doet men er alles aan om de hoop op een akkoord in 2020 de kop in te drukken.
Met de groei van de werkgelegenheid in de VS gaat het plotseling erg slecht, alle groei sinds dieptepunt lijkt weer te zijn verloren gegaan.


Al met al is het plaatje niet best voor de aandelenkoersen. Er wordt nu te hard geroepen dat aandelen nu eenmaal geen beter alternatief hebben (TINA) en dat je mee moet gaan op de golven van FOMO (fear of missing out) naar boven. Don’t fight the FED, er is te veel cash gemaakt en men spaart te veel, millennials stappen in de markt. Maar de markt neemt onvoldoende mee dat na de verkiezingen in november er noodgedwongen grote bezuinigingen komen, geen doorgaande stimuleringen en dat bij een of meerdere succesvolle vaccins die bezuinigingen erger worden. Van de FED wordt te veel verwacht, omdat zonder coronadreiging er te veel oplopende inflatie dreigt. Een vaccin zal dodelijk zijn voor deze bull markt. Winstgroei is een illusie zonder groei wereldhandel en investeringen. Dus tegenvallers winstgroei waarschijnlijk.

Eind maart schreef ik dat je zo langzamerhand tevreden moest zijn met de grote dalingen van de koersen, dat je blij moest zijn zo veel goedkoper te kunnen kopen en dat ik voorzichtig teentjes in het water aan het steken was met nieuwe aankopen.

Nu geldt weer zoiets, maar omgekeerd: je moet tevreden zijn met het enorme herstel van de beurskoersen en een beetje winstnemen, je moet blij zijn dat je op deze koersen kunt verkopen, even onkruid wieden van waar je toch al niet zo blij mee was.
Insiders zijn kennelijk tevreden en verkopen versneld meer (was geen goede verkoopindicator in verleden, maar de versnelling is ongekend en zorgelijk).


Niet te veel verkopen, want de FED waakt over ons en zelfs Europa heeft de weg richting veel geld uitgeven gevonden. Als het goed gaat met China is de financiële wereld niet verloren (en o.a. daarom is een handelsoorlog gevaarlijk).

Tja, ook ik was de afgelopen maanden te pessimistisch over de beurzen met mijn gedachte dat de S&P500 tot september in een range van 2600-3000 zou zitten (Peter, weet beter). Misschien ben ik nu weer te pessimistisch, maar ik heb het niet altijd fout (Peter weet beter). (maar tegenwoordig is actueler: Peter, ik vertrouw je voor geen anderhalve meter).



,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten