31 juli 2020

Wat “leerden” we volgens “de markt” afgelopen maand?

Juli AEX-1,9% tot 31 juli. Dat is de S&P500 die weinig bewoog samen met daling van de dollar. Het is in lijn met de groei van de balans van de FED.

De dollar is zwak, door liquidity swaps van centrale banken die minder nodig bleken en door relatief slechte gang van zaken met corona in de VS.

Wat “leerden” we volgens “de markt” afgelopen maand?

1 Tina is alife and kicking. Never fight the FED. Dit soort beurswijsheden lijken nog steeds krachtig te gelden. Beurzen bewogen in lijn met balans FED gecorrigeerd voor kracht dollar

Er is een nieuwe groep beleggers opgestaan die belegt, millennials via met name Robinhood accounts. Er lijkt structureel meer gespaard te gaan worden en dit lijkt relatief meer dan voorheen richting beurzen te vloeien (door TINA en inhaalacties van millennials), dit hoort een krachtige steun voor beurzen te blijven. Totdat nieuwe emissies, gelokt door de hoge koersen en lage rente, groter zijn dan opgehoest kan worden door beleggers zonder prijsconcessies.


2 Het economische nieuws was record veel beter dan de afgrijselijke verwachtingen, idem voor winsten. Beter dan verwacht is nog steeds een belangrijke drijver voor stijging op de beurs, na wat de FED doet natuurlijk. Afbrokkeling van de recordhoogte van de meevallende economische verrassingen is een veilige voorspelling, ook zichtbaar in de rente, die deze keer de verbetering in de economische verrassingen niet erg/ helemaal niet meenam in hogere rentes.

3 Opleving in coronabesmettingen remt het herstel uit de coronacrisis, beïnvloedt de kracht van de dollar. Er is geen afruil tussen economische groei en corona. Slecht coronanieuws zorgt voor afzwakking economische groei, met of zonder afkondiging erge maatregelen tegen verspreiding corona. Zelfs zonder totale lockdowns wordt bij meer coronabesmettingen het vertrouwen voldoende geraakt om te leiden tot minder consumeren en investeren.

4 Winsten van technologie vooral waren vaak prachtig, van de achterblijvers op de beurs was het af en toe schrikken, zelfs al was het ongeveer als verwacht (bijvoorbeeld Air France-KLM, Royal Dutch Shell, Heineken)

Operationele winsten bleven veel beter op peil in het tweede kwartaal dan je vooraf voorspeld zou hebben op basis van de krimp van de economie en de afname van het groeitempo (normaal zou een verlies voor de hele beurs zijn, zoals waarschijnlijk wel uit de macrocijfers voor de hele economie zal gaan blijken, het kleinbedrijf is hard getroffen, verliesgevend geworden).

5 De obligatiemarkt gelooft niet erg in een krachtig herstel van de economie: De Amerikaanse reële rente (volgens TIPS) zette een record low, het verschil tussen 30 en 10 jaar rente neemt af (dit is vaak een betere voorspeller voor groei geweest dan 10 jaar -/- 2 jaar rente).

De zeer lage reële rente en momentum buying à la Robinhood zorgt voor grote stijging goud- en zilverprijs (en zelfs bitcoin)

6 Dr.Copper en ijzerprijs geven aan dat het economisch herstel in China krachtig is, krachtig genoeg om wereldwijd economisch herstel te zien.

7 De S&P500 maakt zich niet erg druk over de hogere kansen van Biden volgens o.a. de wedkantoren. Ervaring leert dat de zittende president meestal wint als de S&P500 in de drie voorafgaande maanden voor de verkiezingen stijgt (ook als zijn polls niet zo best waren). D.w.z. augustus/september/oktober. Hogere koersen zijn nog steeds mogelijk. Het is te vroeg om bang te worden voor Biden. Sleepy Joe is uit op compromissen, niet op introductie van de marxistische heilstaat van AOC. Overigens betekent dit wel dat als de koersen dalen en de polls voor een democratische president, congres en senaat steeds geloofwaardiger worden het neerwaarts momentum versterkt kan worden (andersom ook, maar minder krachtig)

8 Centrale banken roepen record hard op om meer staatsschuld te maken. Vroeger raadden centrale banken altijd aan om de tering naar de nering te zetten. Te hoge staatsschuld (oude gevestigde theorie: bij meer dan 90% BNP altijd) zorgt ervoor dat economische groei voor de nodige jaren gedrukt wordt via het steeds grotere deel van de begroting dat naar rentebetaling moet en dat daarnaast o.a. zorgt voor hogere rente op bedrijfsleningen (crowding out) dan anders het geval zou zijn. Op het ogenblik is dit voor het eerst in de geschiedenis niet het geval: de schulden lopen op, maar de rentelast daalt. Overheidstekorten lijken veel beter houdbaar. Duitsland krijgt door de negatieve rente geld toe bij de financiering van extra fiscale steun. Zelfs Italië leent zeer goedkoop (zo lang Duitsland AAA wordt geacht en eveneens geacht wordt Italië te redden).


9 de “shoeshine boy” van Joe Kennedy is terug: de leek die aangelokt door grote winsten razend enthousiast is over aandelen en het daar volop over heeft. Joe Kennedy zag het als belangrijke aanwijzing dat aandelen een bubbel waren en hij verkocht in 1929. Ik zag zoiets in 1987 toen de glazenwassers speciaal bij ons op de beleggingsafdeling binnenkwamen om te vragen hoe het ging met aandelen zoals de warrants van Akzo. Nu geeft men in de VS ineens talloze voorbeelden van bijvoorbeeld loodgieters die beleggingsexperts bij reparaties het hemd van hun gat over belegen vragen.Is Tesla een bubbel?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten