2 augustus 2020

de afgelopen week

Weer iets oplopende koersen op Wall Street (`s middags oplopende koersen op woensdag tot en met vrijdag; mooie cijfers van technologie mammoeten hielpen), Europa blijft iets achter door de zwakkere dollar. De VIX liep flink verder terug en is nu in ongeveer overeenstemming met de recente volatiliteit (verdere daling wordt moeilijk). De balans van de FED lijkt weer te gaan groeien, maar niet zo hard als in de afgelopen kwartalen. FED en ECB houden hun rente laag, zijn royaal met QE, maar toch duidelijk minder scheutig. Weinig nieuws uit de vergaderingen van de FED en ECB. Men blijft bezorgd, maar wordt niet nog scheutiger.

De rente daalde in de VS, terwijl de inflatieverwachting opnieuw iets steeg, waardoor de reële rente opnieuw daalde tot record low. Dat sleurde dan weer de goudprijs omhoog, eveneens net tot een all time high (de verbanden van stijgende goudprijs met dalende reële rente, zwakke dollar en snel groeiende monetaire reserves zijn sterk). Er zijn veel mensen nu laaiend enthousiast over goud, maar ook zijn er meer mensen die goud gevaarlijk duur vinden. Goud ETF’s hebben een grote instroom, diverse centrale banken kopen goud, maar steeds meer juwelen worden omgesmolten.

De macro cijfers over juni laten overal zwak tot sterk herstel zien in de wereld. In de VS herstel retail sales, impending home sales flink hoger, nieuwe orders omhoog etc.). Maar de cijfers beginnen minder mee te vallen bij de verwachtingen. Consumentenvertrouwen toch niet zo sterk, initial claims voor werkloosheid toch wel erg hoog en Johnson Red Book same stores sales nog verder verzwakkend.  Over juli is het herstel in o.a. de VS minder duidelijk (meer last corona, angst voor na presidentsverkiezingen bezuinigingen), maar het herstel in Europa/ Pacific lijkt door te zetten (minder last corona, meer fiscale stimulering afgedwongen ondanks de vrekkige vier met Nederland in de leiding). IFO expectations was mooi.


Een en ander heeft geleid tot relatief sterke groeiverwachtingen ten opzichte van de VS in Europa en delen Azië en je ziet dat terug in een zwakkere dollar. 


Op het ogenblik lijken de coronacijfers voor de VS niet erg verder te verslechteren en is er in Europa in diverse landen wel enige verslechtering (ook in Victoria, Australië gaat het beduidend slechter)

De beurs heeft een en ander kennelijk gezien en verdisconteerd


De economische groeicijfers over het tweede kwartaal druppelen binnen en die zijn unprecedented slecht

(niet geannualiseerd) ongeveer -10% voor de VS en Duitsland tot zeer slecht (Frankrijk en Italië zo’n -12-14%) en abominabel slecht in Spanje (-18%).

De kansen van Biden lijken te verbeteren, terwijl hij bijna niets doet. Je ziet Trump vertwijfeld bijdraaien met bijvoorbeeld mondmaskers, minder hard ingrijpen bij BLM-protesten, uitstellen van verkiezingen. Er is een niet altijd even sterk, maar gemiddeld toch wel aanwezig geweest verband tussen betere kansen voor Biden en achterblijvende koersen van banken en farma.

De handelsoorlog tussen China en de VS moddert voort, met risico op nieuwe verslechtering.

In Nederland hebben veel deskundigen zich ingegraven tegen het gebruik van mondmaskers. Toch geeft juist een Nederlandse studie aan dat de combinatie van social distancing, handen wassen en mondmaskers zeer effectief kan zijn om corona te reduceren https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003166

Voorlopig lijkt corona nog lang niet onder controle en is de hoop gevestigd op een vaccin, dat over ongeveer een half tot een heel jaar op grotere schaal kan worden ingezet. Ook plastic gezichtsschermen worden meer gepromoot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten