23 augustus 2020

de afgelopen week + commentaar

 

In de VS hikte de S&P500 steeds tegen de all time highs aan en de Nasdaq kreeg opnieuw een wat meer overtuigende all time high voor elkaar. Dat all time high voor de S&P500 geldt maar voor weinig aandelen, slechts 6% zit op de 52-weken high. Tesla staat meer dan 1000* de winst en Amazon 127*. Microsoft 37* op 12* de omzet. FOMO-koersen.

Het enthousiasme voor 30-jaar Duitse staatsleningen bereikte (voorlopig) een hoogtepunt afgelopen week.

Europa bleef weer eens licht achter en dat zou niet horen, nu de dollar niet meer sterk is tegen de euro. De volatiliteit is laag geworden en een nog lagere VIX kan de beurs nog ietsje verder doen stijgen. Het coronanieuws verbetert in de VS, het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen daalt nu mooi en de hoop op een vaccin groeit verder (Johnson& Johnson Leiden (Crucell) gaat testen op 60.000 vrijwilligers met hun SARS-vaccin; Pfizer kwam met een bemoedigend verhaal en Moderna verkoopt ook miljoenen mogelijke vaccins). Trump zal het allemaal in geuren en kleuren gaan vertellen, convalescent plasma als puik middeltje om het Chinavirus te behandelen (35% minder doden, allemaal uitsluitend en alleen dankzij Trumps acties om de behandeling van dat onnozele coronagriepje  vervroegd goedgekeurd te krijgen, en geen land in de wereld had dat zo goed door dat dit hielp (ook al zagen veel landen zoals Nederland hetzelfde)).

Goud en zilver even op de pauzeknop, na de euforie over de aankopen van goudmijnaandelen door Warren Buffett. De olieprijs staat weer onder druk vanwege tegenvallende vraag en weer opstarten van meer productie in o.a. de VS. De koperprijs is erg sterk, terwijl deze in de coronacrisis niet veel gedaald was. Er is een aanbodprobleem, de grote exporteurs Chili en Peru kampen met ernstige coronabesmettingen (Peru 5de in wereld en Chili 6de ).  Dr.Copper signaleert nu een sterkere wereldeconomie dan het geval lijkt. China en enkele buurlanden herstellen sterk, maar Japan slechts matig (bleef 44,9)en in Europa daalden de flash PMI’s zelfs 3,3 naar 51,6, al bleven ze wel boven 50. VK wel sterk herstel. VS viel mee op 54,7.

De FED signaleerde onzekerheid over het economische herstel en dat brengt verdere stijging van de beurzen in gevaar, nu er zo veel herstel is verdisconteerd bij een extreem ruime FED die de inflatieverwachtingen omhoog ziet kruipen (door aanbodproblemen, inefficiënties van een buffereconomie (oppotten dure zaken gezondheidszorg etc.) en toekomstige belastingverhogingen). De fiscale steun wordt langzaam teruggedraaid en dat gaat zorgen voor minder inkomen en consumptie, nu al voelbaar sinds 31 juli bij de steuntrekkers.


In de VS gaat het goed met de huizenmarkt (ex San Francisco, New York en enkele andere dure hoogbouwsteden). NAHBMI 78, veel hoger kan het sentiument van huizenbouwers niet. Verkoop bestaande huizen fors omhoog. Lumber stijgt nog harder in prijs dan Apple.

Initial claims voor werkloosheid weer boven 1 miljoen helaas en leading indicators vielen tegen, al stegen ze wel.

Biden, die volgens Trump seniele man die nog geen drie zinnen zonder stotteren kan uitspreken en dan de draad van zijn verhaal kwijt is, hield een mooie speech. De empathie droop ervan af, maar hij hamerde toch wel erg op apocalyptische taferelen als de kiezer nogmaals Trump in het zadel zou hijsen. Trump heeft de coronacrisis gevaarlijk slecht aangepakt. Er moet meer in infrastructuur geïnvesteerd worden. Biden heeft van Warren opgestoken dat je studieschuld moet kwijtschelden en van Sanders dat Obamacare uitgebreid moet worden. En Biden weet dat klimaatverandering toch echt aangepakt moet worden.

Trump denkt dat door de bezuinigingen bij de Amerikaanse post, die haast niet door democraten kan tegengehouden worden, er chaos ontstaat bij de verkiezingen (de Amerikaanse post kan in veel gevallen de stembiljetten niet binnen een week bezorgen, zo is gemeld en dan is het de vraag wat een geldige en ongeldige stem is) en men in januari nog niet weet dat hij gewonnen heeft. In dat scenario zou Pelosi even president worden, iets dat hij nog erger vindt dan Biden. 47 jaar Biden in Washington is veel meer te veel dan 4 jaar Trump. Biden is de man zonder plan volgens Trump en legt daarom zijn oor te veel te luisteren bij de marxistische leden van de democraten (iets dat Biden in zijn speech juist zo evenwichtig wist te vermijden). De zwakte van Biden is dat hij het er vooral van moet hebben dat hij niet Trump is, maar oersaai, degelijk en empathisch. Geen ideeën, maar net als Reagan weet hij welke ideeën hij moet overnemen. Biden zou het daardoor wel eens verrassend goed kunnen doen als president, als hij tenminste wat verbinding voor elkaar weet te krijgen (iets dat Trump no way voor elkaar kan krijgen, zelfs zijn zus is boos op hem).

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten