19 augustus 2020

Amerikaanse verkiezingen

 Biden staat ver voor in de peilingen, 50% versus 41%. Maar Trump stond ook ver achter tegen Hillary, maar won toch, zij het met 2% minder stemmen dan Hillary.

Er zijn niet zo heel veel swing voters in de VS, zo’n 10% (vroeger was dat zo’n 20-30%, maar al enkele verkiezingen gaat het om 8-12% van de stemmen). Dat is de hoofdreden waarom partijen zo hun best doen om te zorgen dat meer van hun basis gaat stemmen. Nieuwe zieltjes winnen zet minder zoden aan de dijk. Dat enthousiasme om te gaan stemmen is er meer bij de aanhang van Trump dan bij Biden, al helpt Kamala Harris wel een beetje veronderstel ik.

Deze keer zien we overigens dat meer dan normaal gesignaleerd wordt dat Biden wat zogenaamde Reagan republikeinen (republikeinen met democratische sympathieën die voor een aardige republikein kiezen) van kamp zou kunnen doen veranderen. Trump is te onaardig en lijkt terrein te verliezen bij de oudere witte vrouwelijke kiezer (normaal honkvaste kiezers voor een republikein, bijna even sterk als oudere witte mannen).

Demografische tendensen zijn al jaren in het voordeel van democraten, maar Trump won toch. In sommige swing-staten zijn er opnieuw duidelijke trends in het voordeel van democraten: het aandeel van de witte bevolking daalt behoorlijk, er zijn meer jonge ‘graduates’ (vooral in bijvoorbeeld Wisconsin). Daar staat tegenover dat vergrijzing in het voordeel is van republikeinen.

Het kan nog alle kanten op. Trump kan winnen bij lage opkomst, een zonnige beurs en doorzettend coronaherstel. Biden kan winnen door de afkeer tegen Trump, de hulp van de demografie, de migratie van Reagan -republikeinen. Die overwinning kan zelfs heel groot worden volgens de peilingen want Biden-Harris kan Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en Florida gemakkelijk terugwinnen, terwijl diverse andere staten ook wel eens van politieke kleur zouden kunnen verschieten (zoals Ohio, Texas, de Carolina’s, Georgia).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten