17 december 2020

en weer volop positieve beursverhalen bij Covid-drama

 

Musk zei een tijd geleden al dat hij Tesla eigenlijk te duur vindt, maar sindsdien is de koers nog eens verviervoudigd.

Bitcoin heeft eindelijk de horde $20.000 genomen en een verdere rit omhoog ligt voor de hand (stop loss 18.000 lees ik). Bitcoins zijn nog steeds zo’n 200 keer minder waard dan aandelen en dat is volgens de fans raar, want aandelen kunnen worden bijgedrukt. Ook de goudvoorraden zijn zo’n 14 keer meer waard dan bitcoins en dat is helemaal raar, want waarom zou je voor zoiets ouderwets, the barbaric reliq in de moderne tijd nog een cent over hebben.

 

De FED gaat minder haar best doen dan gehoopt. $80 miljard per maand staatsleningen kopen en $40 miljard hypotheken. Niet meer en dat is dus minder dan de groei van de staatsschuld. Door de waardedaling van de dollar is er geen voldoende automatische aankoop van staatsleningen meer. De FED kwam niet met een operatie twist zoals men hoopte: nee, geen twist in de aankopen richting langere looptijden. Desalniettemin stegen de aandelenkoersen en was men toch weer blij: the only way is up.

Er worden ijverig verhalen neer gepend dat beleggers weinig cash aanhouden in de VS en uitzonderlijk veel overwogen aandelen zijn. 




Dat moet dan weer ingaan tegen al die nieuwe beleggers die pas sinds kort zorgen voor nieuwe netto instroom in aandelen ETF’s. Ook kopen kleine particulieren steeds meer call opties en zo lang ze dat vol houden moeten de koersen wel haast omhoog. De historie leert echter dat de particulier dit niet lang volhoudt en op het toppunt extreem vol opties zit. Maar die verhalen dat er zo veel of weinig cash aan de zijlijn is, of dat men zo overwogen aandelen zit, waren in het verleden niet zo betrouwbare voorspellingen dat beurzen omhoog of omlaag moesten. Ja uiteindelijk gebeurt het natuurlijk wel, op termijn gaan koersen altijd wel eens duidelijk omhoog of omlaag. Extreem pessimisme is naar mijn ervaring een betere voorspeller van een goede beurs dan extreem optimisme voor een slechte beurs. Maar let wel: er zijn meestal goede fundamentele redenen waarom men optimistisch of pessimistisch is en daarom voorspelt het lang niet altijd goed een contraire beweging.




De astronomen onder ons gaan uitleggen dat het allemaal aan Jupiter en Saturnus ligt, nu ze op één lijn staan. Of dat goed of slecht is, weet men nu nog niet, maar straks zal men zeggen dat het goed of slecht was.

Beurzen stijgen voortdurend op de hoop van fiscale stimulering in de VS. De bedragen van stimulering worden steeds lager, maar daardoor wordt de hoop steeds meer gegrond. Hij komt er en dan is er weer iets minder te hopen. Dat geldt niet voor Brexit. Daar blijft men nog jaren onderhandelen en de voorwaarden worden dan steeds beter. Hier is dus nog jaren hoop op een beter resultaat. De realiteit is niet zo best, maar de hoop is geweldig.

Net als bij de vaccins. Ze zijn er te weinig, er zijn akelige allergiereacties en voor eind 2021 zal men geen 70-80% vaccinatiegraad bereiken (dan herd immunity hopelijk). Daarna gaat alles beter en daar kan men op hopen. Gegronde hoop, maar steeds verder weg. Covid 20-21-22 dreigt ondertussen. Er is uiteraard gegronde hoop dat daar goede vaccins voor komen en snel. Dat levert weer geweldige hoop op, met name van extra stimulering. Net als bij bitcoins hoeven aandelen dan helemaal geen inkomen meer te produceren om tot stratosferische hoogten te stijgen. Waarom zou Tesla niet meer waard kunnen worden dan bijna alle andere aandelen bij elkaar in de wereld? Idem voor Amazon? Nou waarom niet? Leg dat eens uit als iedereen maar door blijft kopen. En als particulieren dat niet doen, dan moeten centrale banken dat doen, anders gaan aandelenkoersen achteruit en dat kunnen we niet hebben in coronatijden. Uiteindelijk moeten we immers, zo lees ik in steeds meer analyses,  van de FED naar een maatschappij toe waar alle bezit in handen is van de rijkste 1%, die maar weigert Tesla te verkopen en bitcoins bijkoopt. N.B. in deze analyses stelt men voor de naam Tesla te veranderen in Tulips. Snowflake, ook zo’n wonder aandeel. De (van Nederlandse komaf) CEO doet het zo goed dat hij $95 miljoen aandelen krijgt. Per maand. Ik weet natuurlijk niet of dat luttele bedragje genoeg voor hem is om zijn tot op heden goede werk voor Snowflake voort te zetten.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten