14 december 2020

overpeinzing

 

Een verbazende bull markt. Het lijkt wel een beetje op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het is overduidelijk dat veel aandelen evident veel te duur zijn. Tesla is 50% gestegen sinds men aankondigde Tesla in de S&P500 te stoppen. De indexfondsen moeten nu rond 21 december 17% van de aandelen Tesla kopen. Een mega-operatie. Geen geheim en zo ongeveer iedereen had hetzelfde idee: eerst nog even wat aandelen Tesla inslaan, of nog beter: call opties (wel een beetje prijzig). En uiteraard, het is ontzettend eenvoudig om op tijd winst te nemen, vooral niet te vroeg doen bij tesla, het is maar tien keer te duur ongeveer. Maar op 5 keer te duur kon het nog verdubbelen. Niet te vroeg somber worden.  Verder ligt het geld op straat via meedoen met IPO’s. Airbnb, DoorDash bemachtigen en je liep binnen. +86% of nog meer, terwijl de IPO prijs al prijzig was. Er wordt natuurlijk geen winst gemaakt bij Airbnb in deze tijden, maar je koopt een droom en die is meer waard dan een keten als Hilton of Marriott. Meestal is dat maar tijdelijk, maar nu is dat even zo. Eind jaren 90 was het even nog gekker, maar niet veel gekker.

 We weten allemaal wel dat aandelen als Tesla te duur zijn, maar we vinden echt dat aandelen nog (p)rijziger moeten worden. Het is consensus zelfs dat 2021 een goed beursjaar wordt. Als je zo’n briljante beursvisie hebt, krijg je soms zelfs een prijs voor de beste, degelijkst doortimmerde visie.

Republikeinen weten echt wel dat volgens de regels Biden gewonnen heeft, maar laten we maar net doen of Trump oneerlijk verloren heeft. Iets anders zeggen is gevaarlijk, iets als FOMO bij aandelen, fear of missing de gunsten van de dictator. Hij heeft natuurlijk ook gewonnen, alleen de cijfers zijn anders. Het is immers ondenkbaar dat echte Amerikanen op een demente kandidaat zouden stemmen die onder curatele staat van marxistische liberals. Dat doen alleen maar die rare oelewappers uit New York en dat soort steden. Russ Limbaugh zei al, wat hebben we met dat soort oelewappers in New York gemeen met die rare denkbeelden. Het is tijd dus om Amerika op te splitsen in ontaarde kustgebieden en de Confederated States. Niet voor niets lijkt er een volksverhuizing op til van Californië naar Austin Texas. Gooi maar een dart pijltje op de kaart van Amerika. 80% kans dat die in een kiesdistrict is terechtgekomen dat in grote meerderheid op Trump stemde (Trump won 80% van de kiesdistricten, maar slechts 5 van de grootste 100). Hele volksstammen horen alleen maar via hun media wat ze willen horen en dat geloven ze dus uiteraard.

Bij beleggen gaat dat ook zo. Veel mensen willen alleen maar lezen dat ze gelijk hebben en dat de koersen gaan instorten. Maar het omgekeerde gebeurt vaker, beleggers willen nu eenmaal beleggen, kopen. Steeds meer mensen à la eind jaren 90 worden erin bevestigd dat de optimisten gelijk hebben, de jongeren die pas beleggen en die begrijpen hoe jongeren meegesleurd worden in droomverhalen. De winner takes all, winst maken hoeft toch niet, dat komt later wel.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten