30 december 2020

overpeinzingen: meer inflatie volgens Jim Bianco, exponentiële groei volgens Cathie Wood van ARK Investments

 Jim Bianco meldt voor de zoveelste keer dat inflatie in 2021 hoger gaat worden dan verwacht. Nog niet echt hoog, maar wel zo’n 2,5% voor de PCE-inflatie waar de FED zo graag naar kijkt. Die kwam de afgelopen decennia vrijwel nooit boven 2% en het afgelopen jaar was de inflatie extra laag. In de VS vanwege dump acties van vliegtickets, kleding (wie koopt een net pak in coronatijd?), hotelkamers etc. In 2021 komt er plotseling grotere vraag naar van alles en dat gaat zich vertalen in hogere prijzen. Dat zal leiden tot iets hogere rente vanwege hogere inflatieverwachtingen. Hogere hypotheekrente. Beurzen reageren meestal slecht op hogere rente bijna alleen door hogere inflatie. Bianco ziet een lawine aan extra steunpakketten komen omdat je dit kennelijk straffeloos kan doen (meer schuld lijkt niet erg). Extra geld dat deels zal leiden tot extra sparen, beleggen in aandelen. Maar dus ook tot meer staatsleningen terwijl de FED niet nog meer lijkt te gaan kopen als vaccins etc. leiden tot hogere economische groei en inflatie.

 Ik zag een interview op Yahoo! met Cathie Wood. Dat is de sterbelegger van het moment, de baas van ARK Investments. Beleggingen onder beheer gingen in ruim een jaar van $600 miljoen naar $30 miljard vorige maand en nu $ 50 miljard en exponentieel stijgend (en dat met nu nog maar 26 medewerkers). 
Zij heeft een zeer overtuigend verhaal dat ze gelooft in heel wat technologiebedrijven die de komende jaren exponentieel zullen gaan groeien. Mensen kunnen haast niet begrijpen wat exponentiële groei betekent. [In coronajaar 2020 hebben heel wat mensen behoorlijk bij geleerd wat een exponentiële groei van besmettingen betekent, misschien dat daarom haar verhaal extra goed scoort]. Amazon kocht ze al vroeg omdat zij de exponentiële groei zag en daarom lak had aan gepiep over te hoge waarderingen. 
Zij heeft een horizon van vijf jaar en dan moet een bedrijf kunnen verdubbelen in omzet en koers om op haar kooplijst te komen/ blijven. Zij was een vroeg aanhanger van Tesla en Bitcoin en is hier nog steeds optimistisch over. Tesla heeft een indrukwekkende voorsprong op de concurrentie qua dat voor autonoom rijden en is de concurrentie zo’n vijf jaar voor qua technologie voor batterijen. 
Wel waarschuwt ze voor te groot optimisme en stelt dat er wel degelijk betrekkelijk snel een aandelencorrectie kan komen. Houdt daarom wat kruit droog (in de vorm van cash etc.). 
Zij gelooft in vijf topbewegingen van technologie: DNA onderzoek op een, maar vooral ook Artificial Intelligence, Robotica, Batterijen,  blockchain, quantum computing. Gezien de enorme instroom van gelden bij ARK Investments kunnen dit soort topkeuzes van Cathie wellicht nog veel verder (bijvoorbeeld biotech zou het dan goed kunnen doen). ARK deelt research in de sociale media en verwerkte de extra informatie vanuit sociale media vaak succesvol. 
Uitgaand van wat goed is voor de belegger maakt ze tot op heden alleen ETF’s en niet hedge funds. Door exponentiële groei van haar fondsen is ze nu toch een grotere winnaar (0,75% ETF fee over vele miljarden levert meer op dan 2+20% over vele miljoenen van een hedge fund).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten