27 december 2020

de afgelopen kerstweek

 Koersen kwamen niet erg in beweging. 


Er kwam een Brexit deal. Trump saboteerde het extra steunpakket en daardoor dreigt er uitstel en zouden er 13 miljoen Amerikanen ineens zonder uitkering komen te zitten. Wie weet lukt het Trump en Pelosi om de uitkering ineens te verhogen van $600 naar 2000 gezien de verkiezingen in Georgia waar de republikeinen toch niet al te erg als vrekken moeten worden afgeschilderd. Trump hield ook de defensiebegroting tegen met niet alleen slechte argumenten. Trump zorgde verder o.a. voor opschudding door te suggereren dat door hem benoemde republikeinen niet direct zouden moeten opstappen na de beëdiging van Biden (wat een unicum zou zijn) vanwege de ongekend enorm frauduleuze verkiezingen.

De eerste vaccinaties werden gedaan in de EU. De Britse coronavariant B117 zorgde voor enige paniek, waardoor er even splendid isolation van het Continent van Brittannië dreigde. In de VS is al ongeveer 1% ingeënt en lijkt het aantal besmettingen even niet verder te stijgen. Wel nog steeds meer ziekenhuisopnames en elke dag een aantal coronadoden groter dan 9/11.

De profeten gaan vol goede moed 2021 in en zien dat Amerikanen zich blauw kopen aan technologiewonderen via ARK Investments.  




Zelfs de permaberen volgens Arbor zijn nu aan de optimistische kant (en die geven de toon aan, als er meer positieve beren komen gaat de markt omhoog en als er op raadselachtige wijze toch weer meer negatieve permaberen opstaan gaat de beurs omlaag. De instroom bij ARK verklaart waarom technologie toch weer wat oploopt. Zelfs Tesla was afgelopen week maar 5% omlaag na de opname in de S&P500. De permaberen wijzen nu vooral op de risico’s van bedrijven in de oude economie die het niet voor elkaar gaan krijgen over te schakelen op de nieuwe economie (zoals banken die out of business zouden gaan als iedereen straks overschakelt op blockchain). Bitcoin beleggers hadden opnieuw een buitengewoon goede (wel volatiele) week. Het is tot oude sokken zoals ik nog steeds niet doorgedrongen dat dollars en euro’s niets meer waard zijn en dit in tegenstelling tot bitcoins die wel iets waard lijken te zijn zo lang ze niet verboden of gestolen of code kwijt zijn. Institutionele beleggers kunnen het risico steeds minder nemen dat ze zonder bitcoins in portefeuille zitten en zouden vanaf januari eindelijk eens wat extra instappen en zo gaan zorgen dat bitcoins een wat betere waarde krijgen als ze eindelijk flink instappen. Dat kost wel wat, maar dan heb je ook wat (zij het niet zo veel).  Regulering zorgde ervoor dat Ripple bijna de helft minder waard werd ineens.

De economische cijfers in de VS vallen wat tegen en GDP-now van de Atlanta FED ziet nog maar ongeveer 4% groei voor het vierde kwartaal en dat was enige weken geleden nog meer dan 10%.

 Xi pikt het niet dat Jack Ma zo machtig is en via Ali Baba en Ant een tot op heden weinig gecontroleerde macht in de macht van China vormt. Een bedreiging voor het systeem. Ant mocht niet naar beurs en Ali Baba kan grote boetes tegemoetzien (koers -13% donderdag). Dat laat weer eens zien waarom de Chinese beurs zo achterblijft bij wat je zou verwachten gezien de economische groei van China. Het staatssysteem laat de staat van de kansen van groei profiteren via grondspeculatie en verkoop slechte staatsbedrijven en de aandeelhouder heeft vaak (maar ook de nodige keren niet) het nakijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten