1 februari 2022

overpeinzing: was dit het of komt er na het 61,8% herstel een nieuwe neergang

 Beleggers zijn in heel snel tempo somber geworden. Natuurlijk komt er een bear markt vanwege een reeks aan renteverhogingen door de FED, aanval op de Oekraïne en de instorting van de Chinese huizenmarkt met overdreven maatregelen tegen corona. Het wordt niets met inflatie. Consumentenvertrouwen niet voor niets door putje richting lager niveau dan midden in eerste maanden corona. Biden is een ramp voor beurzen. Voedselprijzen gaan door het dak en benzine is onbetaalbaar geworden. Huren idem. Winstgroei zwakt enorm af. Misschien zit men eind dit jaar al in een recessie, nu democraten geen fiscale verruiming voor elkaar krijgen en men in een ongekend zware fiscale klif valt, met support van de FED en Biden in een vertwijfelde poging inflatie omlaag te krijgen. Huizen zijn onbetaalbaar. Corona gaat nooit meer weg. Grantham (G van GMO) heeft het excellent (grise) voorgerekend: de komende vijf tot tien jaar negatieve rendementen op aandelen en obligaties. Overwaarderingen zijn van ongekende omvang. Er zijn nog nooit zo veel bubbels geweest en het klappen hiervan werkt versterkt door in het leeglopen van andere bubbels.  Zelfs Edward Alberts is nog een onverbeterlijke optimist.

Afgelopen week was er intraday een formidabel herstel, zodat de S&P500 toch net op winst slot. Zie je wel dat we in een bear markt zitten, zeiden toen diverse statistici. Diezelfde statistici zeggen nu ineens dat je na twee dagen van 3% + herstel in vier van de vijf gevallen een enorme stijging (gemiddeld 47%) binnen een jaar gaat krijgen. 

Voorlopig zie allemaal triomfantelijke twitteraars die roepen: I told you so. We krijgen 50 of 61,8% retracement van de verliezen en dan barst de ber markt pas echt los. Die 61,8% is ongeveer normaal geweest volgens de Fibonacci-reeksen en Elliott Wave analyse, maar er is geen enkele garantie voor zoiets (vergelijk de schijn 85% waarschijnlijkheid van de Joodse notaris die Anne Frank verraden zou hebben, uitgaande van allerlei onduidelijke aannames met even onduidelijke waarschijnlijkheden bewerkt met Bayesiaanse methodes om het betrouwbaarder er uit te laten zien).

Het lijkt inderdaad erg op 2018, maar ik put hoop dat wel erg veel mensen rekenen op iets als 2018 of erger. Men is nu al verbaasd over het herstel van de beurzen, terwijl de winsten nog stijgen, de FED aangeeft geen recessie te willen forceren als de inflatie gaat teruglopen (en dat is waarschijnlijk, het kan wel langzamer gaan dan nu gehoopt wordt).China verruimt weer en moet flink in actie komen, nu de huizenmarkt tegenzit. De I told you so mensen zijn meestal vastberaden om de te erg afgestrafte wonderaandelen te gaan kopen op wonderlijk lage niveaus. FOMO dreigt weer eens. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten