6 februari 2022

overpeinzing: rente stijgt wel erg hard in Eurozone

Flinke stijging van de rente afgelopen week. Vooral in de Eurozone. Lagarde meldde ineens dat de hogere inflatie niet tijdelijk is. Knot deed er vandaag nog een schepje bovenop in Buitenhof: de inflatie blijft tot half 2023 veel te hoog en in zijn ogen moet de rente al in 2022 verhoogd worden. De euro is ineens sterk. Lagarde wil haar bijnaam madame inflation kwijt (en weer mevrouw Chanel worden, maar die prijzen stijgen helemaal te veel). High yield gaat niet meer zo best.

De aandelenbeurzen gingen volatiel zijwaarts. De grote tech in de VS boekte veelal prima resultaten, maar als het tegenviel was het een drama (Netflix, Facebook). Het winstseizoen was normaal meevallend. 

Al met al komen er steeds meer goeroes die iets als 2018 zien (=in maart nieuwe daling, dan kopen).

Als de rente door de FED langzaam verhoogd wordt, dan kan de aandelenbeurs verder stijgen, maar als de FED de beuk erin gooit, dan gaat het mis (en is erger dan 2018 mogelijk). De rentecurve is al erg vlak en dat beperkt de mate waarin de FED de rente zonder al te veel gevolgen kan verhogen. De inflatiezorgen zijn enorm en dat doet vrezen voor al te wilde rentestijgingen. Maar de FED houdt de rentecurve ook scherp in de gaten en dat betekent toch een behoorlijke kans dat e FED de rente betrekkelijk rustig gaat verhogen (minder dan 5 keer in 2022)

Vooralsnog is de winststijging bemoedigend. De inflatie lijkt toch echt te gaan dalen in de VS.

De groei van de werkgelegenheid was veel sterker dan verwacht met ook nog eens veel sterkere herzieningen dan gedacht. Wel is het arbeidsverzuim erg hoog (=ondanks groei werkgelegenheid minder mensen aan het werk).. De werkloosheid liep ietsje op (het household survey waar dit gepeild wordt, was minder goed dan het veel grotere establishment survey waar het hoofdcijfer voorde groei werkgelegenheid komt). Participatiegraad duidelijk omhoog. Per saldo een zeer sterk rapport over de werkgelegenheid. Dat vermindert de angst voor zeer slechte groei of zelfs krimp in het eerste kwartaal.

Geopolitiek blijft dreigend. Olieprijs hoog geworden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten