De aanval van Poetin op Oekraïne werd vorige week nog als een meesterzet van Poetin gezien, maar nu een stommiteit die aangeeft dat Poetin gestoord is. Zelfs Trump lijkt nu enigszins bekeerd van zijn ongebreidelde adoratie van Poetin. Nu ongehoord Nederland nog Baudet van Forum niet voor maar tegen democratie.
Het Russisch leger is spectaculair onsuccesvol in het snel veroveren van steden. Dat kan over enige dagen anders zijn (Charkov en de rest van de nog niet bezette Donbass zullen wel snel vallen vrees ik, maar dat is ineens een stuk onzekerder geworden, geen zekerheidje meer). Men probeert uit te leggen waardoor dat komt, maar waarschuwt dat de VS ook twee weken nodig had om Irak voldoende onder de voet te lopen. Het kan nog steeds en ligt nog steeds voor de hand, maar het verzet is groter dan verwacht en er is iets mis met het Russische leger. Het is een buitengewoon complexe logistieke operatie om de hele Oekraïne te veroveren. De aanvoer van hulpmiddelen gaat niet goed genoeg, zelfs tanks schijnen deels te weinig brandstof te hebben. Poetin heeft het Russische leger overschat en vooral de vechtmentaliteit van Oekraïne onderschat. Zelenski bleek ineens een Churchill en geen clown (meer een acteur à la Reagan) die een great communicator bleek). Poetins uitlatingen dat Oekraïne geen echte staat is en als kolonie behandeld moet worden door het Russische herrenvolk verhoogt het animo van een regering in Oekraïne niet om het voorbeeld van Belarus te volgen.
Men denkt dat Poetin te veel marionetten om zich heen heeft verzameld die alleen maar het goede nieuws willen vertellen. Men durfde niet te zeggen dat het Russische leger nog onvoldoende voorbereid was voor een totale, snelle verovering van Oekraïne. Corruptie heeft het Russische leger verzwakt, zo lees ik. Het lijkt de hoogmoed van Poetin te zijn dat hij zonder slag of stoot Oekraïne zou kunnen annexeren.
Poetin kan militair nog steeds winnen, maar de meeste Russen willen geen kapot gebombardeerd Kief. En al helemaal niet de vele doden aan beide zijden.
Ondertussen zijn de sancties veel uitgebreider geworden dan men vorige week nog voor mogelijk hield. Diverse Russische banken gaan van het SWIFT-systeem afgehaald worden. Men berekende dat dit 5% economische groei zou kosten maar misschien is het nog meer. Als ook de centrale bank geblokkeerd wordt, kan Rusland zijn westerse valuta niet meer goed uitgeven. De energierekening kan niet meer betaald worden of slechts met uitzonderlijke moeite. Dat zorgt voor gebrek aan inkomsten van ernstige aard.
Misschien nog wel erger is dat een run op de banken gaande is en dat waarschijnlijk de koers van de roebel gaat instorten. Afgelopen donderdag kende de Russische beurs grootste al ooit in de wereld op één dag, -38% (de krach in 1987 van Wall Street was maar 20,5%). De oligarchen zijn nu erg boos geworden. Hun bezittingen zijn ineens veel minder waard en ze kunnen veel moeilijker bij hun buitenlandse bezittingen (ex Zwitserland, waar nog geen sancties tegen Russische tegoeden zijn ondernomen).
De sancties zijn dus geen poppenschuimpjes meer, maar heel erg voor Rusland.
De positie van Poetin is niet langer onaantastbaar en hij riskeert een ongelukje, omdat de oligarchen nu van hem af willen.
De aanval van Poetin is het grootste PR debacle ooit. Hij kan geen marionettenregering in Kief zetten die op steun van de bevolking kan rekenen .Zelfs Loekasjenko moet toch een beetje bang worden, al gaat hij natuurlijk het referendum winnen dat ex-presidenten van Belarus nooit vervolgd kunnen worden
Oekraïne is voorlopig nog geen slaafje van Poetin en Poetin moet nu toch wel erg snel tot schoothondje va Xi omgetoverd worden en niet iets gaat doen wat Xi niet zo behaagt.
Xi heeft gezien dat hij eerst een voldoende stek betaalsysteem kan opzetten om uitsluiting avn SWIFT goed te doorstaan. Daarmee is China nog niet klaar en dat betekent dat het voor Xi voorlopig moeilijk is om Taiwan met geweld te veroveren.
Poetin lijkt het omgekeerde bereikt te hebben van wat hij wilde: de dreiging an de NAVO wordt niet minder, maar juist meer, bijvoorbeeld door de € 100 miljard die Duitsland extra in defensie steekt. Duitsland wordt daardoor weer de militaire macht die past bij Duitsland nu.
Het wachten is nu op enorme cyberaanvallen. Dat kan haast niet uitblijven.
Chaos op de beurzen kan groter worden. Regiem change in Rusland zou echter erg bullish zijn. Helaas nog niet waarschijnlijk op korte termijn, maar toch een heel stuk waarschijnlijker dan vorige week gedacht.
China ontwikkelt dus nu zijn eigen SWIFT systeem snel verder en dat ondergraaft de hegemonie van de dollar. Oekraïne zou een flinke deuk moeten slaan in de koers van de euro versus de dollar, maar misschien ok niet zo erg groot.
Rusland heeft de gaskraan wagenwijd opengezet om tegen deze hoge prijzen lekker te kunnen cashen. Diverse Europese landen willen Poetin graag daarvoor betalen. Amerika koopt nog steeds graag aluminium van Rusland en neon (70% tot 90% van wat Amerika nodig heeft, neon is essentieel voor het maken van chips) uit de Oekraïne, zonder sancties voorlopig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten