3 maart 2022

geen strenge veroordeling van oorlogsgeweld: Grieks orthodoxe kerk gelooft meer in Poetin dan God

 Sommige mensen verzuchtten: O, als de Grieks orthodoxe kerk nu eens de oorlog in Oekraïne met zeer scherpe woorden veroordeelt.

Maar dat is niet gebeurd. De hoogste patriarch, die van Constantinopel, heeft enkele jaren geleden de Oekraïense tak enige zelfbeschikking gegeven op basis van het verhaal dat het Grieks orthodoxe geloof  vanuit Kiev is verspreid naar Rusland (en dat Oekraïne een zelfstandige staat was na 1991). Daardoor is hij flink bekritiseerd door de Moskouse tak, maar hij staat er nog steeds in hoog aanzien. Dat aanzien zet hij nog niet op het spel, omdat er dan een schisma dreigt van de Moskouse tak. De Moskouse tak wil éen kerk van Russische en Oekraïense orthodoxen, geen twee, en uiteraard onder leiding van Moskou. Poetin doet zijn best om dat doel te verwezenlijken. De patriarch van Moskou is daarom in zijn nopjes met Poetin. Hij moet nu toch vrezen dat hij geen enkel gezag zal verwerven in Oekraïne.

Zowel in Rusland als Oekraïne noemt ongeveer driekwart zich orthodox. De kerk werd tot voor de inval in Oekraïne alom gerespecteerd. Dat kan natuurlijk niet als handlangers van Poetin het voor het zegen hebben. 

Mijn hoop is dat de patriarch van Constantinopel oproept tot vrede en vooral het ontoelaatbaar zijn van het vernielen van burgerdoelen/ burgerslachtoffers. .Maar net als de paus die in de zak zat van Mussolini (de paus had immers Vaticaanstad als nieuwe staat gekregen), lijken de Moskouse patriarch en geestelijken volledig in de zak te zitten van Poetin.   

In Amerika begint zich een grote steun voor Oekraïne af te tekenen, met wel de nodige uitzonderingen aan de extreem rechtse kant. Volgens opiniepeilers haatten meer republikeinen Biden dan Poetin. Marjoree Greene steunt verheerlijkers van Poetin, het grote voorbeeld van het superieure blanke ras. Mevrouw Bach moppert dat er zo veel te doen is over de de beschadiging van Babi Jar, terwijl de ongevaccineerden in de VS het afgelopen jaar zo veel meer leed hebben moeten doorstaan dan die slaafjes van Poetin in de Oekraïne. Babi Jar is de plek waar in twee dagen 34.000 of nog meer Joden werden neergeschoten door de nazi's en daarna de afgrond ingeduwd werden als massagraf. Dit was moreel zo moeilijk dat men na twee dagen stopte en een andere oplossing nodig vond. Dat werd de Endlösung.

Biden wordt iets minder verguisd, maar nog steeds is zijn approval rate ongeveer die van Trump, en dat lijkt niet veel te verbeteren, daar de inflatie en benzineprijzen zo hoog blijven dat de reële consumptie moet dalen en een recessie plotseling het normale scenario dreigt te worden. Nog niet helemaal, omdat het spaargeld nog niet op is en bepaalde delen van de economie weer goed open gaan. Republikeinen zijn vertoorrnd op biden vanwege zijn energiebeleid, in het kader van bestrijding Poetin moet de deur naar meer fossiele brandstoffen wagenwijd opengezet worden en Biden repte hier niet over. Nee, de burgers van West Virginia gaan via het opperste gerechtshof afdwingen dat CO2-heffingen niet zo maar afgekondigd kunnen worden. Poetin zorgt gelukkig voor meer opwekking alternatieve energie, maar als het aan de burgers van West Virginia ligt, dan wordt het niets met alternatieve energie voorlopig.  We zullen bij de verkiezingen zien hoe veel de democraten gaan verliezen en de denkbeelden van West Virginia meer populair worden. Het is niet meer uit te leggen aan de mensen buiten Virginia vrees ik. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten