6 maart 2022

plotseling probeert iedereen Poetin te begrijpen en wordt men somberder

 Poetin heeft met succes uitgetest of de NAVO in aactie zou komen als hij een kerncentrale aanviel, met fragmentatiebommen zou inzetten, meer vernietiging openlijk zou nastreven.

Er klinkt luid protest, maar daar blijft het bij. Wel is al enige tijd aan het schuiven wat de NAVO mag doen. Geen no fly zone nu, maar bij uitzonderlijke humanitaire nood straks misschien wel.

De conclusie is dat de vernietiging nu geometrisch erger gaan worden voor Oekraïne. Fragmentatiebommen werken het beste om het verzet te breken.

Ondertussen rukt Rusland geleidelijk op. Het gaat tergend langzaam, maar snel genoeg voor Poetin. Enigszins problematisch voor Poetin is het hoge percentage officieren en onderofficieren met enige Oekraïense komaf. Die zijn nog niet supergemotiveerd om Oekraïne te vernietigen. 25% zou dakloos moeten worden volgens niet onderbouwde verhalen.

De buitenlandse valuta's stromen nog even hard binnen als vroeger, nu de gasprijzen 13 keer zo hoog in Europa zijn geworden als in de VS en de olieprijs in euro's weer de oude hoogtepunten heeft bereikt. Met deze valuta kan Rusland echter minder dan voorheen.

Poetin heeft uitzonderlijk veel macht naar zich toegetrokken. In de tijden van Jeltsin hadden de oligarchen nog wat te zeggen, maar nu is dat voorbij. Poetin overlegt nog met diverse kompanen in St Petersburg, straks te hernoemen in Poetingrad, maar de rest heeft niets meer in te brengen en moet vrezen voor sancties Wat we nu oligarchen noemen, moeten steeds meer vrezen voor hun buitenlandse bezittingen. Die zijn enorm. Er schijnt ongeveer $1000 miljard onverklaarbaar verdwenen te zijn van de grote overschotten op de lopende rekening van Rusland in de afgelopen jaren (BNP Rusland nu nog $1400 miljard, nu nog groter dan dat van Nederland, maar niet lang meer bij volhouden van steeds strengere sancties van het Westen). Die $1000 miljard zou in de zakken zitten van enkele oligarchen. De huidige superrijken hebben alles te danken aan Poetin, geen politieke invloed en beperkte economische invloed op Poetin zegt men.

Poetin zou het oude tsarenrijk willen herstellen en probeert dit te doen door kerk en staat te verenigen (waardoor het een illusie is dat de patriarch zou gaan tegenstribbelen vanwege pietluttigheden als oorlogsmisdaden en fragmentatiebommen). Hij is nu een echte dear leader net als Kim Jung Oen. Normen en waarden volgens Russisch orthodoxe leer. Alle andere westers dankende Europeanen zijn nazi's. Punt uit, geen twijfel mogelijk, geaccordeerd door de patriarch van Rusland, zijne heiligheid Kiril.

Het Russisch volk moet nu aanzien dat de economische sancties de Russische economie zware schade gaan toebrengen, vooral na juni lijkt het erg te worden. Lavrov zegt dat het Russische volk veel ellende kan verdragen. Dat is zo, maar het Oekraïense volk kan nog meer verdragen. Dat is problematisch want daardoor lijkt er geen ideaal eind te komen aan de oorlog in Oekraïne. Over enige tijd zl Poetiin berichten dat de troepen de hele Oekraïne bezet hebben, maar dan is er toch geen stabiel nieuw regiem te installeren.  

Veel landen in het Midden- Oosten zoals Egypte zullen te maken krijgen met veel te hoge graanprijzen. Opstanden dreigen daar en Israël houdt het hart vast (en is zo ongeveer gedwongen om te gaan onderhandelen). Minder graan uit Oekraïne, hogere kunstmestprijzen. Dat is nog erger dan hoge gasprijzen.

Beurzen reageren nu geschrokken. Aanvankelijk dacht men dat minder verhogen van de rente zou opwegen tegen economische schade toegebracht door economische Mickey Mouse Rusland. Maar de psychologische schade is enorm. Men zit meer in de maag met hoge grasprijzen en voedselrijzen dan met hogere huren of hogere prijzen van vakantiereizen. 

Als Trump was herkozen, was hij al bezig geweest met uit de NAVO te stappen. De helft van de Amerikanen wil dat, die hebben genoeg van de Europese klaplopers.

Er is somberheid, omdat alle analyses leiden tot het inzicht dat Poetin niet kan stoppen en iedereen in Rusland naar zijn pijpen moet dansen, anders dreigen er ernstige consequenties. 

De geschiedenis leert dat het vaak anders gaat dan iedereen denkt. Dat zal nu ook wel zo zijn, maar voorlopig lijkt het erger te worden. 15% kans op de kernbom of Poetin weg of allebei. lees ik zonder bewijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten